• Финансова сигурност за 8 лв. на ден

    Финансова сигурност за 8 лв. на ден

    Всеки финансов консултант, към когото отправите въпроса „Как да управлявам финансите си добре?“ ще Ви отговори, че е достатъчно да харчите по-малко, отколкото изкарвате.

    Финансова сигурност за 8 лв. на ден

    Всеки финансов консултант, към когото отправите въпроса „Как да управлявам финансите си добре?“ ще Ви отговори, че е достатъчно да харчите по-малко, отколкото изкарвате и да не правите излишни покупки. Това е вярно, но пък ако искате да станете милионер, няма да бъде достатъчно.

    Всъщност всеки от нас може да стане милионер, стига да успее да се раздели със своите малки удоволствия, които с времето стават все по-скъпи. Всеки пушач, например е чувал поне един път в живота си, че ако спред цигарите и спести средствата ще успее да си купи ферари. Да, но това изглежда лесно само за човек, който не пуши.

    Нека гледаме малко по-реалистично. Ежедневието ни е толкова напрегнато, че се нуждаем да си доставяме малко радост всеки ден, независимо дали става въпрос за кафе, сладкиш или цигара. Как тогава да станем милионери?

    Истината е, че ако започнете да спестявате съвсем малка сума всеки ден след години ще разполагате с една солидна сума. Да речем, че обичате да хапвате навън в обедната почивка. Един обяд заедно с напитката и бакшиша, в центъра на града струва около 8 лв. Това означава, че за един месец Вие харчите 240 лв. само за обяд. За година тази сума се равнява на 2880 лв.

    Какво става, обаче ако тези 8 лв. отидат във влог при сложна лихва от 7%, каквато е дългосрочната доходност на щатския индекс S&P 500. Да кажем, че започвате да спестявате тези 8 лв. на ден, когато сте на 22 години и продължавате да го правите до 68 години. Това е период от 46 години, в които Вашите спестявания ще се олихвяват. Това означава, че когато сте на 68 години във Вашата сметка ще има над 1 милион лева.

    Дори да не държите парите си във влог за 46 години Вие ще спестите 132 480 лв., с които да осигурите спокойно старините си. Това е само един пример за малките разходи, които всъщност се оказват големи. Ако решите да си правите обяд у дома и да го хапвате в офиса, ако спрете цигарите или намалите кафето и инвестирате тези пари във бъдещето си, със сигурност ще усетите, че финансовата Ви сигурност зависи от самите Вас.

    спестявания Лични финанси как да пестим

    Оценка на новината

    0