• Отърви се от необмислените покупки

    Отърви се от необмислените покупки

    За постигането на финансова стабилност е нужна много воля и спазването на основни правила. Едно от тях е да не се правят необмислени покупки.

    Отърви се от необмислените покупки

    За постигането на финансова стабилност е нужна много воля и спазването на основни правила. Едно от тях е да не се правят необмислени покупки. Това, обаче, понякога е доста трудно, тъй като всеки от нас иска да се поглези. И това не е лошо. Според някои изследвания, постоянното ограничаване от малките удоволствия, може да навреди на здравословното ни състояние.

    Все пак е добре да премисляме всяка покупка. Забелязали ли сте, че най-основните продукти, като хляб, месо, зеленчуци, млечни продукти, винаги се намират в края на магазина? А, замисляли ли сте се защо във всеки един супермаркет мирише на вкусна храна и пресен хляб? Или защо промоциите винаги се означават с червен цвят, а детските играчки и лакомства никога не се поставят на повече от метър от земята? Всичко това са маркетинг трикове, целящи да извадят парите Ви от джоба. А, ето как да им отвърнете:

    1. Преди всяко пазаруване си съставяйте списък, според бюджета си. Най-добре да разделите продуктите по категории – най-необходимо, необходимо, за удоволствие и абсолютно безполезно. В зависимост от бюджета, някоя от категориите може да отпадне. Можете да направите подобен списък и с вещите у дома. Ще видите, че в последната категория има твърде много неща, които реално никога не сте ползвали и нямате намерение. Това е идея за изкарване на допълнителни средства – продайте вещите, които не Ви трябват.

    2. Ако все пак искате да си купите нещо, което осъзнавате, че не Ви трябва или покупката би повлияла негативно на бюджета, то най-добре е да си дадете седмица, в която да премислите нещата. Ако след седмица все още смятате, че се нуждаете от тази вещ, то нищо няма да Ви спре да я купите.

    3. Почти за всички вече е ясно, че евтиното не винаги излиза евтино. Ако сте предвидили покупка на вещ или уред, който леко надвишава бюджета, но за сметка на това е здрав, ще Ви спести време и със сигурност няма да се счупи след година, то не жалете средства. Скъпите вещи често излизат много по-евтино от евтините.

    4. Всеки път, когато в ума Ви се прокрадне мисъл за необмислена покупка, направете си тест. Представете си, че искате да си купите слушалки за смартфон на стойност 200 лв. Сега си представете, че някой непознат Ви предлага да Ви даде кеш 200 лв. или да Ви даде слушалките, които си харесахте. Е, какъв е отговора?

    5. За да избегнете маркетинг триковете в магазините помислете дали да не започнете да пазарувате в интернет. В някои сайтове също има подобни трикове, но когато разгледате 10 сайта с едни и същи продукти, ще имате възможност да сравните цените и да обмислите покупката.

    Лични финанси лични спестявания пазаруване необмислени покупки

    Оценка на новината

    0