• Първо впечатление? Отлично - с тези няколко трика

    Първо впечатление? Отлично - с тези няколко трика

    За всички ни е ясно, че първото впечатление е изключително важно, както в личния, така и в професионалния ни живот.

    Първо впечатление? Отлично - с тези няколко трика

    За всички ни е ясно, че първото впечатление е изключително важно, както в личния, така и в професионалния ни живот. Оставяйки у събеседника си добро първо впечатление, можем да бъдем сигурни, че ще запазим добри отношения с този човек и в бъдеще. За съжаления малко хора са склонни да променят първото си впечатление за някого, дори и то да е много далеч от истината.

    Затова е добре, при важна среща, независимо дали е от личен или професионален тип, да сме сигурни, че ще оставим у събеседника си най-добри чувства. Всъщност, не само думите ни говорят за това какви сме. Първото впечатление е съвкупност от много компоненти и изгражда един цялостен образ, който често е близък до реалния. Събеседника винаги взима предвид няколко неща, макар и да не го осъзнава.

    Жестове
    Несигурността оказва влияние на жестовете ни. Те някак стават по-остри и по-силно изразени. Ако сте на важна среща избягвайте нервни движения, като барабанене с пръсти, въртене на кичур коса или други нервни тикове. Това ще изпрати сигнали към себеседника Ви, че се чувствате не на място.

    Ръкостискане
    Според експерти в областта на психологията, ръкостискането е израз на характера на човека. Силното и здраво ръкостискане е израз на увереност, амбициозност и сила. От друга страна лекото стискане на върховете на пръстите може да се свърже не само с резервираност, но и с надменност и прекалено чувство за величие.

    Поза
    Позата е изключително важна на всяка среща. Скръстването на ръцете е знак, че не желаете да допускате хора твърде близо до себе си. Тази поза е неподходяща при интервю за работа. Според експертите, най-подходящата поза при бизнес срещи е с ръце допрени във върховете на пръстите. Ако наблюдавате по-внимателно, ще забележите, че на всички пресконференции и интервюта известните личности държат ръцете си точно така. Гърбът трябва да е изправен, а брадичката леко вдигната. Така ще оставите впечатление, че сте уверен.

    Визуален контакт
    Едва ли е нужно да казваме, че не е добра идея да гледате в земята, когато разговаряте с някого. Зрителният контакт е важен, но това не означава да се втренчвате в събеседника си, когато говори. Втренчането може да се разбере като агресивност, така че е най-добре на всеки няколко секунди да отмествате поглед от събеседника си.

    Прекъсване
    Не прекъсвайте. Особено, когато сте на интервю за работа. Според някои психолози, прекъсването на събеседника в средата на изречението е знак за демонстрация на сила и авторитет. И това е вярно до някъде, но не е подходящо пред бъдещ работодател. Интервюиращият трябва да Ви види като силен и амбициозен, но не натрапващ се човек.

    интервю за работа кандидат за работа работодател добро впечатление език на тялото

    Оценка на новината

    0