• Какво не знаем за ГПР?

    Какво не знаем за ГПР?

    Знаете ли какво е годишен процент на разходите (ГПР) и как се изчислява?

    Какво не знаем за ГПР?

    Знаете ли какво е годишен процент на разходите (ГПР) и как се изчислява? Сериозен процент от българите не са наясно какво е ГПР и как да го изчислят сами. Макар, че всички финансови институции са задължени да оповестяват годишния процент на разходите е добре и всички ние да сме запознати с този термин.

    ГПР по кредита показва оскъпяването на всеки кредит, като към лихвения процент по кредита се добавят всички останали разходи. ГПР може да се разглежда като обща цена на кредита. При изчисляване на ГПР се включват всички такси, свързани с отпускането на кредита, като такси одобрение, различни комисионни, застраховки и други.

    ГПР е средство, което спира институциите да злоупотебят в потребителското доверие. Именно ГПР спира разпространението на подвеждащи реклами за ниски лихви, например.

    Изчисляване на ГПР
    Представете си, че имате кредитна карта от 2000 лв., а ГПР е 15%. Разделете тези 15% на 365 (колкото са дните в годината). В този случай ще получите 0,04%, колкото е разхода по кредита за всеки ден. Умножете резултата по 30 (колкото са дните в месеца), след което по сумата на ползвания кредит, в случая – 2000 лв. При нашия пример ще получите 24 лв. Това е разхода Ви за месец, който включва всички такси.

    Трябва да вземете в предвид и колко е вноската по кредитната карта. Да речем, че е 2% от ползваната сума, тоест 40 лв. в нашия случай. 24 лева ще отидат за погасяване на лихви и такси и само 16 лв. ще покрият главницата.

    ГПР кредит Годишен процент на разходите изчисляване на ГПР

    Оценка на новината

    0