• 5 урока от един от най-богатите хора в света

    5 урока от един от най-богатите хора в света

    Той обаче се отличава от останалите милиардери.

    5 урока от един от най-богатите хора в света

    Амансио Ортега е един от най-богатите хора в света. Той обаче се отличава от останалите милиардери, защото изобщо не обича да застава в светлината на прожекторите. Ортега е създател на модната марка Zara. Личното му богатсво е огромно и макар медиите често да слухтят около него рядко успяват да разберат нещо повече от това, което знаят.

    В компанията му влизат марките Massimo Dutti, Pull&Bear, Zara и други. Ортега не винаги е бил богат. Той израства в бедна среда и буквално тръгва от нищото. Това означава, че със сигурност има на какво да научи всеки от нас. Преди време CNBC подбра и публикува 5 урока от Амансио Ортега.

    1. Какво искат клиентите
    „Клиентът винаги е бил мотор на бизнес модела“, казва магната. Според ортега клиентът винаги трябва да бъде в основния фокус. Всичко, което правите трябва да бъде съобразено с вкуса на клиента и така ще си гарантирате успех. Ортега е добър в наблюдението и успява да разбере какви дрехи се харесват и какво се търси.

    2. Остани верен на себе си
    Ортега напуска училище, когато е на 14 години и започва работа, за да помага на семейството си. До днес той няма офис, работи редом до работниците си и никога не прави излишни покупки. Така милиардерът успява да остане верен на себе си и здраво стъпил на земята, независимо, че за кратък период от време беше най-богатия човек в света.

    3. Заложи на скорост
    Когато Zara се появява на пазара през 1975г. тя дава заявка, че ще доставя нови дрехи и ще зарежда рафтовете си по-бързо от всяка друга компания в света. Ортега нарича тази стратегия „бърза мода“. Докато един модел от подиума може да бъден намерен след 3 месеца в някой магазин, сходен модел на Zara се появява по магазините само след две седмици. Това създава огромни трудности на конкуренцията на ортега.

    4. Прилагай иновации
    „Успехът не е гарантиран за никого.“, казва Ортега. Той споделя, че никога не си позволява да е твърде доволен от това, което е направил и винаги се опитва да надгради уменията си. Ортега съветва всеки един предприемач да не се фокусира върху резултатите, а да наблегне върху създаването на иновации.

    5. Окажи контрол
    Ортега прилага скъсена верига на доставките като предпочита да шие дрехи в собствените си заводи. Той шие и материалите си в заводи и така създава по-добър дизайн и качество, намалява разходите за транспорт и позволява на компанията бързо да отговори на модните трендове.

    ZARA милиардер Амансио Ортега

    Оценка на новината

    5.00