• Малки съвети за забогатяване от човек, който се пенсионира на 37 години

    Малки съвети за забогатяване от човек, който се пенсионира на 37 години

    Крис Рейнинг е на 38 години и от година е пенсионер. Защо? Защото знае как да управлява парите си.  Рейнинг споделя, че хората смятат, че малките разходи не са проблем, но всъщност е точно обратното.

    Малки съвети за забогатяване от човек, който се пенсионира на 37 години

    Крис Рейнинг е на 38 години и от година е пенсионер. Защо? Защото знае как да управлява парите си.  Рейнинг споделя, че хората смятат, че малките разходи не са проблем, но всъщност е точно обратното. Рейнинг е спрял да пие капучино за 5 лв. всяка сутрин и променяйки още няколко малки неща е успял да спести 54% от приходите си. Ето и какво друго съветва 38-годишният пенсионер.

    Обяд
    Колко харчите за обяд навън? Нека предположим, че всеки ден с колегите си обядвате в ресторант. Средно всеки от Вас харчи 10 лв. Ако работите пет дни в седмицата, то на седмица харчите 50 лв. само за обяд. Тоест 200 лв. от заплатата Ви отива за хапване навън и то само за обяд. Опитайте да си носите храна от вкъщи. Така ще спестите доста пари и освен това ще бъдете сигурни, че обяда ще Ви хареса.

    Вода
    Нека отново направим тази сметка. Да речем, че харчите по 1 лв. за бутилка вода всеки ден. Това са 5 лв. всяка седмица или 20 лв. всеки месец. Чешмяната вода е вредна, но пък добър вариант е с колегите си да инвестирате в машина за вода. Ако пък те не са съгласни, можете да си вземете такава машина у дома. Една бутилка от 19 литра, например, струва около 7 лв. Сами пресметнете за колко време ще Ви стигне и колко пари ще спестите.

    Абонаменти
    От кога не сте ползвали картата си за фитнес? Колко от уж безплатните програми по телевизията ползвате? Всеки от нас има подобни абонаменти, които реално не ползва. Картата за фитнес струва средно 35 лв. Ако все си намирате оправдания да не отидете до фитнеса, то тя не Ви е нужна. Ако все пак държите да тренирате, можете да го правите и у дома. Има безплатни приложения, които изпълняват ролята на личен треньор и няма да Ви оставят да мързелувате на дивана.

    Телевизия и интернет
    Много хора плащат за кабелна и цифрова телевизия без реално да я ползват. Ако и Вие сте от тях, то е време да се отървете от излишните програми. Интернет предлага достатъчно възможност за онлайн гледане на телевизия, така че можете да гледате любимото си шоу и да плащате само за интернет. Месечния пакет за интернет у дома е много по-нисък от този, който включва и кабелна.

    Импулсивни пазарувания
    Да, на всеки се случва да си купи нещо, от което няма нужда. Във всеки супермаркет се ползват различни маркетингови трикове, които подсъзнателно ни карат да купуваме. Червените надписи „ПРОМОЦИЯ“, например, целят точно това. Независимо дали цената е с 0,1 ст по-ниска, много от нас са склонни да пристъпят към покупка, само защото нещо е в промоция. Ако сте от тези хора е добре да спрете. Импулсивните покупки не водят до нищо, освен до трупане на ненужни вещи.

    Забравете за кредитните си карти, съветва Рейнинг. Кредитните карти винаги са на разположение и това е причината много хора да затъват в дългове. Преди да ползваш картата си спомни си за острите ръбове, с които ще се сблъскаш - връщане на сумата, такса за вноска, лихви... 
    Рейнинг съветва да се върнете към плащането в брой, а спестяванията дръжте на влог, за да не се изкушавате. Ако все пак си вярвате достатъчно, винаги оедрявайте парите си. 

    спестявания Лични финанси забогатяване

    Оценка на новината

    0