• България заема 39-то място по условия за стартиране на бизнес

    България заема 39-то място по условия за стартиране на бизнес

    Ежегодната класация на Световната банка Ease of doing business поставя България на 39-то място по условия за стартиране на бизнес.

    България заема 39-то място по условия за стартиране на бизнес

    Ежегодната класация на Световната банка Ease of doing business поставя България на 39-то място по условия за стартиране на бизнес. В класацията участват 190 страни, а местата им в класацията се формират според оценка на 10 подиндикатори.

    Поиндикаторите включват всички нива на стартирането на бизнеса от получаването на разрешителни до влизането в сила на договори и възможност за закриване на бизнеса при фалит.

    Страната ни заема 39-то място като така попада във втората група страни по условия (от 39 до 76 място).
    Страната ни е получила най-много точки по подиндикаторите „защита на миноритарните инвеститори“, където заемаме 13-то място в световен мащаб, „търговия през граници“ – 21 място в световен мащаб и „достъп до кредит“ – 32 място.

    Достъпът до електричество, плащането на данъци и самото стартиране на бизнес се оказват най-сложни и те са причината за заеманото от нас място.

    Докладът на EDB показва, че все още сме зад страни като Словакия, Румъния и Полша, където средата за бизнес е по-благоприятна.

    Класацията показва, че най-опростена е процедурата по стартиране на бизнес в Нова Зеландия, Дания, Сингапур, Хонконг и Южна Корея, а на дъното на класацията попадат Сомалия, Еритреа, Либия и Южен Судан, където икономиката е на много ниско ниво.

    стартиращ бизнес Ease of doing business условия за стартиране на бизнес

    Оценка на новината

    0