• Европа е Обетована земя за стартъпите

    Европа е Обетована земя за стартъпите

    Ларс Фелдсое-Нилсен заема поста на старши мениджър в компании като Dropbox, WhatsApp и Uber, в Силициевата долина.

    Европа е Обетована земя за стартъпите

    Ларс Фелдсое-Нилсен заема поста на старши мениджър в компании като Dropbox, WhatsApp и Uber, в Силициевата долина. След дълги години работа в тези компании, Нилсен решава да се завърне в Европа и се присъединява към фирма за инвестиции в технологиите, базирана в Лондон.

    Нилсен не е единственият предприемач, който решава да се върне в Европа. Континента разполага с много добри кадри в инженерството и програмирането, а на свой ред те създадоха много стартъпи, които бързо стъпиха на пазара, но не след дълго бяха придобити от американски инвеститори. Нагледен пример за това е Skype, създаден от Никлас Зенстрьом, който е швед. Макар и продуктът да беше много успешен, Зенстрьом продаде Skype на американски инвеститор и създаде инвестиционен фонд за европейски стартъпи, работещи в сферата на технологиите.

    Supercell, Spotify и Rocket Internet също са европейски компании, които обаче успяха да се наложат на технологичния пазар. Въпреки, че това са едни от най-ключовите продукти, Европа все още не може да произвежда гиганти като американските Apple и Alphabet.
    Вниманието на китайските инвеститори, които преди това са инвестирали неуспешно в Силициевата долина, беше привлечено от гиганти като Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, която е известна с приложението си WeChat. Много индийски инвеститори също бяха привлече от технологичните стартъпи в Индия и също се завърнаха у дома.

    Регулациите в Европа попречиха на много технологични стартъпи бързо да наберат инерция и да стъпят здраво на позициите си. Много от тях не успяха да излязат на печалба, въпреки че ЕС постоянно се опитва да облекчи пазара чрез създаването на единна парична единица.
    В момента Европа бавно, но сигурно привлича обратно опитните си кадри и то точно в момент, когато инвеститорите са готови да инвестират. През 2011г. са били инвестирани 2.8 млрд. долара в технологични стартъпи, идващи от Европа. До 2016г. инвестициите в същия сектор са достигнали 13.6 млрд. долара. Растежът на инвестициите в техлогичните стартъпи е довел до икономически растеж и на Лондон, Стокхолм, Париж и Берлин.

    Това, че много предприемачи се завръщат на континента и създават успешен бизнес, води Европа една крачка по-близо до настигането на САЩ и Азия в създаването на гиганти в сферата на технологиите.
    „Европейската технологична сцена коренно се промени. В момента всички възможности са тук.”, казва Нилсен.
    Все повече предприемачи виждат Европа като нова възможност за развитие.

    европа стартиране на бизнес технологични стартъпи

    Оценка на новината

    5.00