• Мидените ферми на Sea Harmony нямат аналог в света

    Мидените ферми на Sea Harmony нямат аналог в света

    Pisa Reef – проектът на стартъпа Sea Harmony спечели местното състезание на Chivas The Venture.

    Мидените ферми на Sea Harmony нямат аналог в света

    Pisa Reef – проектът на стартъпа Sea Harmony спечели местното състезание на Chivas The Venture. Проектът се бори с обезлюдяването на моретата и океаните. Този проблем е световен.
    Вертикалните ферми Pisa Reef са подводни „къщи”, които позволяват бързо и естествено заселване с риби, миди и скариди.

    Pisa Reef няма аналогия на пазара. Технологията, приложена в рифовете е иновативна – Ocean Reef-Tower Oases (ORTO). Това е изцяло потопена технология, която абсорбира силата на големите вълни и така предпазва бреговете от абразия. Това е основната разлика с другите подобни продукти на пазара. Освен всичко друго, потопената технология има и други предимства – тя не се влияе от външни фактори като туризъм или метероологични условия.

    В момента стартъпът работи по разработка, която ще позволи рифовете да могат да се използват за източници на възобновяема енергия, произведена от морските течения, както и по използване на мидените черупки за калциева добавка към фуражи и наторяване на обедняващи почви.

    В момента рифовете на Sea Harmony са разположени в България, Турция, Грузия и Румъния – общи 37 инсталации. Рифовете предлагат естествени условия за обитание, изхранване и възпроизводство на морските обитатели. Предимствата на мидените ферми са много.
    От една страна те ще успеят естествено да заселят „мъртвите зони”. А, от друга гледна точка, освен мидите, рифовете ще привличат и други морски обитатели като рапани, скариди и риби, които са странични ефекти, но са добри за пазара.

    За в бъдеще компанията планира да работи по прототип за събиране на мидена реколта и създаването на аквакултурна ферма в с.Кранево.

    Chivas The Venture Sea Harmony Pisa Reef мидени ферми заселване на "мъртви зони" в океаните

    Оценка на новината

    5.00