• Все повече българи обмислят стартирането на собствен бизнес

    Все повече българи обмислят стартирането на собствен бизнес

    Макар и икономиката да отбеляза значителен ръст миналата година, малкият и среден бизнес в страната все още стъпва на пръсти.

    Все повече българи обмислят стартирането на собствен бизнес

    Макар и икономиката да отбеляза значителен ръст миналата година, малкият и среден бизнес в страната все още стъпва на пръсти. Факт е, че България разполага с хиляди малки фирми и още няколко големи предприятия, благодарение на които се отварят нови работни места и се намалява безработицата.

    Според изследването на Global Entrepreneurship Monitor (GEM), страната ни остава на едно от най-ниските нива на предприемаческа активност в ЕС, но през изминалата година сме отбелязали известен ръст. Резултатите са сравнени с 2015г. и показват, че малко повече хора са започнали свой бизнес през 2016г.

    Класацията подрежда 65 държави по индекса на предприемаческата активност, а България заема 62-ра позиция. Това означава, че само за година сме се изкачили с две позиции. 4.8% от българите в страната, на възраст между 18 и 64 години, са създали или са били в процес на създаване на бизнес през изминалата година. Предприемаческа активност под 5% се наблюдава и в големи икономики като Германия и Италия.

    Проучването на GEM показва, че освен повишаване на активността сред предприемачите, се наблюдава и ръст на фирмите, които са активни над 3 години. Една пета от сънародниците ни, пък виждат добри възможности за стартиране на бизнес. Това е много по-малък дял в сравнение с другите държави, попадащи в класацията на GEM. Световният доклад показва, че повече от 42% от пълнолетното население обмисля или вече е стартирало свой бизнес. В Европа, обаче този процент е значително по-малък.

    Около 22% от анкетираните в 65-те държави, са заявили че смятат да започнат бизнес в следващите три години. В нашата страна делът на предприемаческия дух е много по-малък. Намалява процентът на хората, които смятат, че стартирането на свой бизнес е добър кариерен избор – 52.9% в сравнение с 57.5% през 2015г. Най-позитивни нагласи за предприемачеството по всички критерии се наблюдава в Африка.


     

    предприемачество стартиране на бизнес Малък и среден бизнес Global Entrepreneurship Monitor GEM

    Оценка на новината

    5.00