• Нов вариант на Covid-19 разтърси световните пазари

    Нов вариант на Covid-19 разтърси световните пазари

    Цената на петрола потъна с 5%.

    Нов вариант на Covid-19 разтърси световните пазари

    Глобалните пазари бяха разтърсени в петък след новината за силно мутирал вариант на Covid-19, открит за първи път в Южна Африка.

    Световната здравна организация ще се срещне в петък, за да разгледа появата на варианта B.1.1.529, за който южноафрикански учени казаха, че съдържа повече от 30 мутации на шиповия протеин, компонента на вируса, който се свързва с клетките. Това е значително повече от сега доминиращия вариант на Delta, който сам по себе си е силно заразен.

    Много от тези мутации са свързани с повишена резистентност на антителата и биха могли да повлияят на поведението на варианта по отношение на ваксините, леченията и предаването, казаха здравните служители, въпреки че СЗО каза, че е необходимо допълнително разследване, за да се разберат по-добре последствията.

    Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 2,6% в началото на европейската търговия, като банките и туристическите акции понасяха големи загуби, заедно с петролния и газовия сектор, тъй като цените на петрола паднаха.

    По време на сутрешната търговия в Европа международният еталонен суров петрол Brent поевтиня с 5,3% до 77,84 долара за барел, докато американският суров петрол падна с повече от 6,5% до 73,31 долара.

    Американските фондови фючърси посочиха загуба от почти 800 пункта на Dow Jones Industrial Average, докато пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион паднаха рязко за една нощ, като индексът на Хонконг Hang Seng и японският Nikkei 225 спаднаха с повече от 2,5%.

    Вариантът е бил открит в хотел под карантина в Хонконг при пътник от Южна Африка. Правителството на Обединеното кралство наложи забрана за полети от Южна Африка и Ботсвана, където също са докладвани случаи на новия вариант, заедно с Есватини, Лесото, Намибия и Зимбабве, от обяд в петък до 4 часа сутринта в неделя. Оттогава ще се прилага задължителен 10-дневен карантинен период за пътуващите от тези страни.

    Джефри Ю, старши пазарен стратег в BNY Mellon, сподели че някои ъгли на пазара може да вярват, че новините за този нов вариант ще дадат основание на Федералния резерв да спре за нормализиране на паричната политика. той не е непременно съгласен с това мнение.

    Джефри Ю допълни, че неотдавнашното възобновяване на случаите на Covid-19 в Европа, дори преди да се появи новината за този последен вариант, показа, че „все още ще се занимаваме с това известно време и ще има кръгове отклонения от риска, които ще ударят пазарите , поради опасения относно пандемията.”

    Еманюел Кау, ръководител на европейската стратегия за акции в Barclays, отбеляза, че при много големи фондови пазари на или близо до исторически върхове, отдръпването изглежда „логично“.

    Някои анализатори предполагат, че рязкото движение на пазара може да се влоши от по-ниските обеми на търговия поради празника на Деня на благодарността в САЩ. Пазарите в САЩ бяха затворени в четвъртък и ще работят само до обяд в петък.

     

    петрол световни пазари Covid-19 businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00