• Китай намалява лихвите по политическите заеми за първи път от април 2020 г.

    Китай намалява лихвите по политическите заеми за първи път от април 2020 г.

    Ходът изненада пазарните очаквания.

    Китай намалява лихвите по политическите заеми за първи път от април 2020 г.

    Китайската централна банка намали разходите по заемите на своите средносрочни заеми за първи път от април 2020 г., като се противопостави на пазарните очаквания, за да смекчи всяко икономическо забавяне.

    Народната банка на Китай (PBOC) заяви, че понижава лихвения процент върху 700 милиарда юана (110,19 милиарда долара) по едногодишни заеми за средносрочно кредитиране (MLF) на някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,85% от 2,95 % при предишни операции.

    Тридесет и четири от 48 търговци и анализатори, или 70% от всички участници, анкетирани от Ройтерс миналата седмица, прогнозираха, че няма промяна в лихвените проценти на MLF, въпреки че нарастващият брой участници на пазара започват да прогнозират намаляване на лихвите.

    С 500 милиарда юана заеми MLF с падеж в понеделник, операцията доведе до нетни 200 милиарда юана нови инжекции в банковата система.

    Централната банка също така намали разходите по заеми на седемдневни споразумения за обратно изкупуване или репо сделки със същия марж до 2,10% от 2,20%, когато предложи още 100 милиарда юана обратни репо сделки на банковата система през деня, в сравнение с 10 милиарда такъв инструмент за краткосрочна ликвидност, дължим в понеделник.

    Китай лихви заеми businessnews.bg

    Оценка на новината

    0