• Ще изгони ли Brexit образованата работна сила от Великобритания?

    Ще изгони ли Brexit образованата работна сила от Великобритания?

    През последното тримесечие на 2016г. се бележи спад от 300 000 души мигранти.

    Ще изгони ли Brexit образованата работна сила от Великобритания?

    Една то главните причини за излизането на Великобритания от ЕС е контролът на миграцията. Мей не веднъж споменава, че за страната е най-важно да има контрол над работната сила и да възвърне суверенитета си. Процедурата по Brexit все още не е задействана, но Тереза Мей почти постигна целта си. През последното тримесечие на 2016г. се бележи спад от 300 000 души мигранти.

    Лошата новина за Острова е, че не малко висококвалифицирани кадри са решили да напуснат страната след като се заговори за Brexit. Това не е изненада на никого – абсолютно логично е всеки високообразован специалист да се запита какво ще бъде бъдещето му в страна извън Съюза. Тези хора често се насочват към други страни от ЕС, където дипломата и стажът им ще бъдат признати.

    По-нискообразованите и квалифицирани кадри от ЕС, пък се насочват към Великобритания, заради възможностите, които предлага. Brexit няма да окаже толкова голям ефект върху тях. Според британския бизнес, излизането на Великобритания от ЕС ще спре достъпа до висококвалифицирана работна сила от другите страни членки. В същото време вече е факт, че страната ще се раздели и с голям брой родни граждани с диплома и специализация.

    По данни на Resolution Foundation се отчита спад от 92% на новорегистрираните медицински сестри от ЕС. Данните от долада показват още, че имигрантите от ЕС са с 50 000 по-малко към началото на 2016г. Преговорите все още не са започнали и не е ясно как двете страни ще се договорят по отделните въпроси. Някои сектори във Великобритания със сигурност вече са се замислили за своето бъдеще и ако Великобритания не постави своите искания на преден план, може би ще изгуби много от своята работна сила.

     

    Великобритания ЕС Миграция имигранти работна сила висококвалифициран персонал

    Оценка на новината

    0