• Доживотни права за европейските граждани и техните семейства във Великобритания

    Доживотни права за европейските граждани и техните семейства във Великобритания

    Европейският съюз ще настоява Великобритания да осигури доживотни права на всички европейски граждани, пребиваващи в страната.

    Доживотни права за европейските граждани и техните семейства във Великобритания

    Европейският съюз ще настоява Великобритания да осигури доживотни права на всички европейски граждани, пребиваващи в страната. Това няма да се отнася само за гражданите, пристигнали във Великобритания преди датата на стартиране на процедурата, но и за всички, които ще заминат за Острова преди 29 март 2019г., когато Великобритания официално ще напусне съюза.

    Това са част от насоките, които Европейската комисия прие вчера за преговорите с Лондон. ЕК очерта 4 основни направления, в които трябва да се движат преговорите между двете страни.
    На първо място са поставени правата на гражданите. Брюксел иска Великобритания да изясни статута, не само на гражданите, пребиваващи в момента в страната, но и на техните семейства, които могат да заминат за Великобритания по всяко време.

    В момента има над 4 млн. души, решили да работят във Великобритания. В това число се включват и британците, решили да пребивават в друга европейска страна. Всички тези хора трябва да получат сигурен статут, настоява Брюксел. „Искаме всички тези 4 млн. души и техните семейства да имат същите права до края на живота си. Мандатът ми ще обхване правата на хората, които ще пристигнат в Кралството утре или в последния ден преди Brexit.”, казва Мишел Барние, главен преговарящ от страна на ЕС.

     Финансовото споразумение също е на дневен ред за ЕК. Брюксел говори за 60 млрд. евро задължения на Великобритания към ЕС, но по някои изчисления задълженията възлизат на 100 млрд. евро. Великобритания, обаче ясно заяви, че няма да плати, докато няма сключена сделка.

    Първата фаза на преговорите между Великобритания и ЕС ще продължи 16 месеца. След това могат да започнат и търговските преговори между Великобритания и отделните страни-членки на ЕС.

    Европейски съюз Великобритания европейска комисия Brexit статут на българите във Великобритания

    Оценка на новината

    0