• Тереза Мей изгуби повече, отколкото спечели?

    Тереза Мей изгуби повече, отколкото спечели?

    Вчера Великобритания гласува за нов парламент. Изборите дойдоха три години по-рано по идея на премиера Тереза Мей като начин да увеличи поддръжниците си в парламента.

    Тереза Мей изгуби повече, отколкото спечели?

    Вчера Великобритания гласува за нов парламент. Изборите дойдоха три години по-рано по идея на премиера Тереза Мей като начин да увеличи поддръжниците си в парламента. Консерваторите на Мей спечелиха изборите, но изгубиха мнозинството си в долната камара на парламента.

    Предварителните данни показаха, че партията на Мей ще разполага с 314 места в Камарата на общините. Това означава загуба на 17 места.
    Лейбъристите успяха да си спечелят 34 места повече в парламента, присъствайки с 266 мандата в сегашното правителство.

    Мей разчиташе, че предсрочните избори ще увеличат местата на партията й и така преговорите по Brexit ще минат по-гладко и с по-голяма подкрепа. Въпреки победата, в резултатите личи разклатеното доверие в Торите, дължащо се най-вече на скорошните терористични атаки в Лондон.

    Резултатите веднага сринаха паунда, като британската валута спадна спрямо долара до едноседмично дъно от 1,2707 долара за паунд.

    „В този момент тази страна се нуждае от стабилност повече от всякога.“, коментира премиерът, след като опозицията я призова да подаде своята оставка.
    Джереми Корби, който стои начело на Лейбъристите, смята, че след като консерваторите загубиха места, гласове, доверие и подкрепа, трябва да отстъпи своето място на правителство, което наистина ще представлява народа.

    „Резултатите са бедствие за Тереза Мей. Тя свика предсрочни избори, мислейки че ще спечели с голяма разлика пред конкурентите си. Това не се случи и сега се намира в затруднено положение.“, коментира Никола Стърджан, лидерка на Шотландската национална партия.

    Великобритания Тереза Мей предсрочни избори Консервативна партия на Тереза Мей

    Оценка на новината

    5.00