• Франция работи по проект за безпилотни високоскоростни влакове-дронове

    Франция работи по проект за безпилотни високоскоростни влакове-дронове

    С развитието на високите технологии все повече започна да се говори за безпилотни превозни средства. Преди години това беше само мечта на инженерите, но днес тази мечта е все по-близо до сбъдване.

    Франция работи по проект за безпилотни високоскоростни влакове-дронове

    С развитието на високите технологии все повече започна да се говори за безпилотни превозни средства. Преди години това беше само мечта на инженерите, но днес тази мечта е все по-близо до сбъдване. Държавният железопътен оператор на Франция SNCF работи по безпилотни високоскоростни влакове на железопътната система на страната. 

    Високоскоростните влакове на Франция са едни от най-бързите в света. Те могат да пътуват с 200 мили в час. Сега те могат да станат още по-добри с внедряването на безпилотна технология, която се очаква да бъде тествана още през 2019г.  В началото безпилотните влакове ще превозват само товар. Първите пътници, които ще могат да пропътуват разстоянието между Париж и Южна Франция, ще се качат на влака през 2023г. 

    Всъщност влаковете ще бъдат управлявани от човек, който обаче, ще ги направлява дистанционно. Оттам идва и името им - влакове дронове. На борда ще има и кондуктури, които ще следят за извънредни ситуации. Влаговите мотриси ще се оборудват със сензори, които да засичат препятствията по пътя и в случай на нужда ще задействат спирачките. Тази технология присъства и в повечето нови коли. 

    Безпилотните влакове не са нищо ново в света, но високоскоростни влакове със системи за безпилотно управление са напълно иновативен проекти, коментира заместник-управителя на SNCF Матю Чабанел. Той увери, че влаковете не се разработват, за да се премахнат кондукторите. Тази технология се използва и в самолетите, където винаги има пилот, 
    но пък има и система за самостоятелно управление.  

    безпилотни влакове безпилотни превозни средства SNCF TGVs

    Оценка на новината

    5.00