• Швейцарската икономика- най-бързо разрастващата се от 2015г. насам

    Швейцарската икономика- най-бързо разрастващата се от 2015г. насам

    За последните три месеца икономиката на Швейцария бележи най-големия си растеж, след премахването на ограничението върху валутата си

    Швейцарската икономика- най-бързо разрастващата се от 2015г. насам

    В момента швейцарската икономика се развива с най-бърз темп от началото на 2015г. Главна причина за растежа е износът на страната, което предполага и положителни странични ефекти от възхода на еврозоната, за икономиката на Швейцария.

    Миналата седмица Държавният секретариат по международни икономически въпроси отбеляза, че през последните три месеца се наблюдава увеличаване на инвестициите, както и на разходите на потребителите и на правителството. БВП на страната се е покачил с 0,6%

    Износът на страната получава подкрепа и от по-слабия франк, който поевтиня с около 8% спрямо еврото тази година.

    Икономиката на Щвейцария преминава през спад в началото на 2015 г., когато Швейцарската централна банка се отказа от минималния си обменен курс, което повиши стойността на франка с 41% спрямо единната валута.

    Според икономиста от Raiffeisen Schweiz, Александър Кох възстановяването се осъществява благодарение на силната динамика при износа, но предвид стабилната глобална икономика и нарастващото оползотворяване на капацитета възстановяването на износа би трябвало да стимулира и местната икономика.

     

    бизнес новини Швейцария ръст икономика БВП Свят

    Оценка на новината

    5.00