• Предстои изграждане на нов газопровод в Европа

    Предстои изграждане на нов газопровод в Европа

    След подписаното днес споразумение между Кипър, Гърция, Израел и Италия стана ясном че до Европа ще бъде изграден газопровода East Med.

    Предстои изграждане на нов газопровод в Европа

    Четирите страни подписаха днес в Никозия мораториум за сътрудничеством относно построяването на газопровода. Според проекта природния газ ще бъде транспортиран от находищата в Източното Средиземноморие до Европа, през остров Крит и континенталната част на ГЪрция.

    Новият газопровод ще бъде с дължина 2000км., а цената за изграждането му възлиза на 6 млр. долара. Според гръцкият министър на енергетиката, за Източна Европа това е най-конкурентният избор за пренос на газ.

    В Източното Средиземноморие са открити доста находища на синьо гориво, а направените им експертни оценки, очертават региона като водещ при задоволяването на енергийните нужди на Европа.

    Вече са насрочени и дати за тристранни срещи на лидерско ниво. На 9-ти януари ще се състои срещата между Кипър, Гърция и Израел, а на 16-ти- тази между Кипър, Гърция и Йордания. И двете ще бъдат проведени в Никозия

    бизнес новини Газопровод газ енергетика Ев синьо гориво

    Оценка на новината

    5.00