• Предстои Южна Корея и ОАЕ да излязат от списъка с държави сочени като данъчни убежища

    Предстои Южна Корея и ОАЕ да излязат от списъка с държави сочени като данъчни убежища

    ЕС ще извади Южна Корея и ОАЕ от негативния си списък с данъчни убежища.

    Предстои Южна Корея и ОАЕ да излязат от списъка с държави сочени като данъчни убежища

    Работната група „Кодекс на поведение“ за данъчно облагане към ЕС е дала препоръка за изваждането на двете държави, както и на Барбадос, Гренада, Макао, Монголия, Панама и Тунис, от списъка с юрисдикции, които не оказват сътрудничество с данъчна цел. По всяка вероятност те ще бъдат включени в друга категория – на държави, които ще подлежат на наблюдение.

    Изработеният преди месец, от европейските финансови министри, списък със 17 страни данъчни убежища има за цел да засили действията си срещу незаконни практики, които улесняват укриването на данъци от компании и частни лица.

    За сега оставащите в черния списък страни не подлежат на значителни санкции с изключение на вредите върху репутацията им.

    От своя страна Франция пък настоява за въвеждането на допълнителни самкции, като например ограничен достъп до Европейския фонд за устойчиво развитие, както и мерки като наблюдение на трансакции, по-голям риск от проверка за данъкоплатците, които се ползват с привилегии от облекчените закони, и други.

     

     

    бизнес съвети бизнес новини Южна Корея Свят черен списък оае данъчни убежища

    Оценка на новината

    5.00