• Китай засилва антикорупционната кампания на Си Цзинпин

    Китай засилва антикорупционната кампания на Си Цзинпин

    Китай обединява досегашните антикорупционни органи, което ще засили досегашната антикорупционна политикана Си Цзинпин

    Китай засилва антикорупционната кампания на Си Цзинпин

    Очаква се антикорупционната кампания на китайския президент Си Цзинпин да получи нов мощен импулс, след като парламентът одобри днес създаването на нова мощна агенция, която има правомощия да контролира огромен брой служители в държавния сектор, предаде Асошиейтед прес.
        Общокитайското събрание на народните представители започна да разглежда на трето, последно четене  законопроекта, който според държавните медии "има за цел създаването на централизирана, единна, разполагаща с широки пълномощия и ефикасна надзорна мрежа под ръководството на управляващата комунистическа партия".
        Законът ще обедини партийната контролна антикорупционна комисия с друга, осъществяваща контрол над държавните служители, в Национална надзорна комисия. Тя е дефинирана като политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби, отбелязва АП. 
        Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до шест месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, според текст от законопроекта.
        Други подробности, като например къде се държат арестуваните, кой ще се грижи за тях и каква форма на правно представителство ще им бъде разрешена, засега не са обявени.
        Новата надзорна комисия ще има структури на национално, провинциално, градско и общинско равнища и ще контролира работещите в партийната и правителствената бюрокрация, държавните предприятия, изследователските институти, образователните, медицинските, културните и спортните учреждения. Само в столицата Пекин, където програмата започна да действа пилотно през миналата година, в полезрението на комисията са се оказали почти 1 млн. души, посочва АП.
        Комисията също така ще замени досегашната партийна процедура за разследване на заподозрени в корупция, известна като "шуан гуей", чиято непрозрачност водеше до чести обвинения в прилагане на мъчения, изтръгнати признания и други злоупотреби. 
        "Замяната на "шуан гуей" със строго регламентирани арести ще помогне за решаването на отдавна назрял правен проблем, - каза заместник-председателят на парламента Ли Цзянго пред близо 3000-те депутати днес. - Това показва нашата решимост и увереност, че можем да осъществим напълно законово управление."
        Днес парламентът започна и цялостен преглед с цел голяма реорганизация на правителствените агенции. Предвижда се да бъде създадено министерство по проблемите на ветераните, което ще се занимава с грижите за милионите пенсионирани хора от армията. Това става след спорадични протести на ветерани, които са служили още в Корейската война (1950-53 г.) и настояват за по-високи пенсии и парични облекчения.
      

    Източник: БТА

    бизнес новини Китай Свят антикорупция антикорупционна кампания президент антикорупцинни органи

    Оценка на новината

    0