• Най-дълго просъществувалите традиции на световните първенства по футбол

    Най-дълго просъществувалите традиции на световните първенства по футбол

    С наближаването на Световното първенство в Русия това лято и все по-приповдигнатото настроение сред феновете на най-популярния спорт зачестяват и спекулациите кой ще стане шампион

    Най-дълго просъществувалите традиции на световните първенства по футбол

    С наближаването на Световното първенство в Русия това лято и все по-приповдигнатото настроение сред феновете на най-популярния спорт зачестяват и спекулациите кой ще стане шампион този път или как ще се представят основните фаворити. При опитите за такива прогнози най-често се взима предвид моментното състояние на отборите, както и на най-добрите им играчи. Мнозина обаче пренебрегват един не по-малко значим фактор, който през годините е доказал своята устойчивост – кои са най-дълго просъществувалите футболни традиции през годините и как те неизменно продължават да влияят на резултатите от играта.

    Екипът на сайта за футболни прогнози Poznavach.com си е направил труда да подбере най-любопитните футболни традиции, които съществуват от най-дълго време, независимо от моментното разпределение на силите в тази велика игра.

    Проблеми за световния шампион в мача на откриването

    Тази традиция почти неизменно беше в сила в шампионатите, провели се до началото на този век. В тях мачът на откриването беше с участието на световния шампион от предишното издание на турнира и най-често срещу далеч по-непретенциозен съперник. Противно на всички прогнози, че той ще спечели своя първи мач, в повечето случаи срещата завършваше с равенство или загуба за него. Това проклятие застигна както Аржентина през 1990 г., когато изгуби сензационно от новака Камерун с 0:1, така и примерно Франция през 2002 г., когато също изненадващо падна от Сенегал отново със същия резултат. България също е част от тази футболна традиция със своя мач срещу шампиона Италия при откриването на Мондиал 1986 г., когато успяхме да завършим на равно – 1:1, спечелвайки първата си точка на световни финали.

    Шампионът не повтаря успеха след четири години

    Много често настоящият световен шампион е сред най-сериозните фаворите за титлата на следващия мондиал и както фенове, така и букмейкъри му дават големи шансове за крайна победа. Затова звучи парадоксално, че подобен дубъл в рамките на две поредни първенства не се е случвал почти никога в цялата история на шампионатите. Единствените изключения са през 1934 г. и 1938 г., когато победител става Италия, но с два съвсем различни състава и през 1958 г. и 1962 г., когато купата е отнесена от Бразилия, но с един звезден отбор, който според мнозина е абсолютно изключение в историята на футбола. През всички останали първенства текущият шампион, колкото и силен да изглежда, неизменно отпада в някакъв етап от надпреварата. България има своето участие и в тази традиция, елиминирайки шампиона Германия по време на четвъртфиналите на Мондиал 1994.

    Европейците печелят в Европа, южноамериканците – извън Стария континент

    Друга от най-устойчивите традиции в световните първенства по футбол е, че почти винаги когато шампионатът се провежда в Европа, победител е отбор от този континент, а почти винаги, когато домакин е страна от друг регион на света, шампионът е от Южна Америка. В първия случай единственото изключение е отново звездният тим на Бразилия от 1958 г., който си тръгна с купата от шампионата в Швеция. При първенствата извън Стария континент пък изключенията са две – в рамките на двата последни турнира през 2010 г. и 2014 г., които се проведоха съответно в Южна Африка и Бразилия, а победителите са Испания и Германия. Предстоящият Мондиал, който ще се проведе на Стария континент, ще покаже дали това е устойчива промяна в традицията, или по-скоро е било временно изключение.

    Домакините винаги преодоляват първата фаза

    Домакините на световни първенства често са относително слаби или средни по сила отбори, поради което мнозина са предричали тяхното отпадане още в груповата фаза на шампионатите. Въпреки това те почти винаги успяват да се класират за следващия етап. Това важи и за сравнително слаби страни като САЩ през 1994 г. или Япония и Република Корея, които са съвместни домакини през 2002 година.

    Големите фаворити често губят финалите

    Изненадващо за мнозина, едни от най-изявените фаворити на световни първенства през годините са се проваляли най-зрелищно в опита си да вдигнат купата. Сред най-ярките примери за това са тимът на Бразилия през 1950 г., който изненадващо е победен от Уругвай с 2:1 в последния мач, както и този на Унгария, считан за абсолютен фавори на първенството четири години по-късно, но въпреки това победен от Германия с 3:2 на финала. Любопитно е, че двата отбора се срещат и в групите, където Унгария побеждава с 8:3, но на финала нещата стоят по различен начин. Сред изненадите може да бъде прибавен и финалът на Мондиал 1974 г., когато мнозина очакват, че ще триумфира звездният отбор на Холандия, но победител отново става Германия след трудна победа с 2:1.

    Повече любопитни тенденции и факти за световните първенство по футбол до момента могат да бъдат открити на адрес https://www.poznavach.com/fakti-svetovno-parvenstvo/

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00