• Европейският съюз подновява търговските преговори със САЩ

    Европейският съюз подновява търговските преговори със САЩ

    Страните от Европейския съюз окончателно решиха да започнат търговските преговори със САЩ след месеци забавяне заради съпротивата на Франция

    Европейският съюз подновява търговските преговори със САЩ

    Правителствата на страните от ЕС гласуваха с мнозинство в подкрепа на мандатите за преговори, предложени от Европейската комисия, като Франция гласува против, а Белгия се въздържа.

    Европейската комисия, която координира търговската политика на 28-те държави-членки на Европейския съюз, иска да започне преговори по две пътеки – едната е за намаляването на тарифите за промишлени стоки, а втората е да се улеснят фирмите да предоставят продукти, в съответствие с европейските или американските стандарти. Затова обаче, беше необходима подкрепата на държавите-членки на ЕС.

    Европейският съюз и Съединените щати стигнаха до смекчаване в позиците си миналия юли, когато американският президент Доналд Тръмп се съгласи да задържи налагането на наказателни митнически тарифи за автомобили от ЕС, тъй като двете страни се стремяха да подобрят икономическите си отношения, предава Ройтерс.

    Това включваше премахването на тарифите за „неавтомобилни промишлени стоки“.

    Еврокомисията многократно е заявявала, че няма да обсъжда тарифи или други бариери пред търговията със селскостопански продукти, но желанието й е да се дискутира пазарът на автомобили. В същото време администрацията н Тръмп има широк списък от желания, в това число получаването на всеобхватен достъп до селскостопанския пазар на ЕС.

    Дипломати заявиха пред Ройтерс, че Германия, чийто износ на автомобили и на части за тях в САЩ е повече от половината от общия обем на този пазар за целия ЕС, иска да продължи преговорите за предотвратяване на въвеждането на митнически тарифи за производителите на автомобили като Volkswagen, Mercedes Daimler и BMW.

    Франция, която има много малък дял в износа на автомобили за САЩ, се опитваше да прокара въпроса след изборите за Европейски парламент през май, с мотива, че пазарлъците с Тръмп няма да допринесат за добрия резултат от вота.

    търговски преговори със САЩ наказателни мита за европейски автомобили

    Оценка на новината

    0