• С високите цени на златото на пазара излиза и контрабандата

    С високите цени на златото на пазара излиза и контрабандата

    Златни кюлчета с фалшифицирани печати на световните рафинерии вече са в обращение на пазара, информира агенция „Ройтерс”

    С високите цени на златото на пазара излиза и контрабандата

    Високите цени и нарасналото търсене на златото вече провокират опити за изпиране на контрабандно или незаконно злато, става ясно от анализ на агенция „Ройтерс”. На световния пазар се промъкват златни кюлчета с фалшифицирани печати на големите световни рафинерии, които са много трудни за откриване, и това ги превръща в идеалния вариант за наркодилъри или оръжейни босове, които се опитват да легализират парите си.

    През последните три години кюлчета на стойност най-малко 50 милиона долара, щамповани с лого на швейцарска рафинерия, без обаче да са били произведени от въпросните съоръжения, са идентифицирани и от четирите водещи златни рафинерии в Швейцария. Фалшификати са открити дори в трезорите на JPMorgan Chase & Co.  – една от най-големите банки на пазара на кюлчета, коментираха висши ръководители на рафинерии за злато, банки и други източници в индустрията.

    Високите цени на златото предизвикаха бум на нелегалния добив на ценната суровина в началото на новия век. Без печат на престижна рафинерия, такова злато би попаднало в подземните мрежи и ще се продава с отстъпка. Чрез фалшифицирането на печатите на швейцарски и други големи рафинерии, благородният метал, добит или обработен на места, които не биха били приемливи на Запад (например в части от Африка, Венецуела или Северна Корея), може да бъде прокаран на пазара, като по този начин се пренасочват престъпни средства или пари, идващи от страни, чиито управленски режими са санкционирани.

    Не е ясно кой прави кюлчетата с фалшиви печати, открити досега, но според източниците на „Ройтерс” повечето произхождат от Китай - най-големият производител и вносител на злато в света, и са навлезли на пазара чрез дилъри и търговски къщи от Хонконг, Япония и Тайланд. Шанхайската златна борса, която регулира китайския пазар на злато, е разпространила официално изявление, че няма информация за златни кюлчета с фалшифицирани печати, които да се правят или транспортират през Китай.  

    Китай злато контрабандно злато фалшифицирани печати

    Оценка на новината

    0