• Пловдив ще е първият "умен град" в страната

    Пловдив ще е първият "умен град" в страната

    Първият по рода си модел на „умен град“ у нас беше създаден от преподавателите в пловдивския филиал на Техническия университет.

    Пловдив ще е първият "умен град" в страната

    Първият по рода си модел на „умен град“ у нас беше създаден от преподавателите в пловдивския филиал на Техническия университет. Проекта ще бъде приложен първо в Пловдив като целта е да се повиши стандарта на живот в града.

    Моделът се състои от група автоматизирани транспортни системи, които управляват придвижването на отоплението, охлаждането, енергийната инфраструктура, хора и сгради.
    Без информационни технологии, този проект няма да бъде възможен.

    Моделът е проектиран от четирима експерти в областта на технологиите – доц. Николай Каканаков, гл. ас. Митко Шопов, проф. Гриша Спасов и гл. ас. Борис Рилов. Четиримата и преди са работили заедно по общо 3 проекта, финансирани от фонд „Наука“.

    В Нотингам вече има приложен такъв проект на стойност 25 млн. евро. Подобни проекти се финансират с европейски средства, а учените вече се подготвят за кандидатстване

    Създаването на „умен град“ е свързано тясно с екологията. Той ще намали вредните емисии и разходите на енергия. Очаква се подобряване на организацията на транспорта в града, намаляване разхода на енергия на домакинствата и създаване на по-добър жизнен стандарт.

     

    Пловдив "умен град" "умен град" в Пловдив Технически университет

    Оценка на новината

    5.00