• Електрическите самолети ще бъдат факт до 10 години

    Електрическите самолети ще бъдат факт до 10 години

    Една стартъп компания има идея да създаде пътнически самолет, който да не ползва самолетно гориво.

    Електрическите самолети ще бъдат факт до 10 години

    Електрическите коли вече превзеха света. Компаниите се състезават коя ще прeдложи най-доброто електрическо средство и все повече хора усещат предимствата на тези автомобили. Логичното развитие на транспорта би било свързано със замяна на всички видове превозни средства с електриески такива. Това, обаче е доста далечно бъдеще. Все пак, идеи не липсват.

    Една стартъп компания заяви, че до 10 години може да предложи проект за електрически самолетни полети от Лондон до Париж. Идеята на Wright Electric е да създаде самолет, който да изминава 300 мили без самолетно гориво.

    Още след обявяването на тази идея, стартъпът получи и предложение за дискусия по темата. Британската нискотарифна компания Easyjet вече провежда разговори с Wright Electric по повод развитието на тази идея.

    Според експертите, най-голямото предизвикателство пред компанията ще бъде да намери начин да създаде батерия, която да има достатъчно мощност да захрани самолета. За момента такава батерия е проектирана, но се нуждае от много промени, за да се пригоди към идеята и стартъпът трябва да положи огромни усилия, за да спази обещания срок.

    Създаването на подобна батерия би донесло огромна полза, както за авиокомпаниите, така и за пътниците. Зареждането на батерията е значително по-евтино от самолетното гориво, а това от своя страна ще се отрази на цените на самолетните билети.

    Стартъпът, обаче не е първият, който мисли толкова мащабно. Гигантът Airbus вече работи по свой двуместен електрически самолет, а следващата стъпка е създаването на електрически самолет, който да превозва до 90 души на къси разстояния. Проектът на Wright Electric е са самолет превозващ 150 души на 300 мили.

    Airbus електрически самолет електросамолет електрически батерии Wright Electric Easyjet

    Оценка на новината

    0