• 4 начина да се предпазиш от WannaCry

    4 начина да се предпазиш от WannaCry

    Новият вирус WannaCry се появи в петък и успя да похити над 150 държави в целия свят.

    4 начина да се предпазиш от WannaCry

    Новият вирус WannaCry се появи в петък и успя да похити над 150 държави в целия свят. Веднъж достигнал до компютъра Ви, вирусът криптира всички файлове, а за да бъдат отключени ще трябва да платите подкуп. Тази хакерска атака е изключително мащабна. WannaCry работи с код, изключително труден за разбиване, а експертите казват, че толкова мащабна кибератака не е имало никога.

    Вирусът се цели в устройства, работещи с по-стари версии на Windows. Има няколко начина да се предпазите от мащабния вирус.

    1. Ако все още не сте ъпдейтнали версията си на Windows, сега е момента. Одобрете автоматичните ъпдейти. Ако това не е възможно, винаги одобрявайте ъпдейтите. Така ще бъдете сигурни, че вирусът не може да стигне до Вас.

    2. Заразата се разпространява най-често чрез мейли. Те идват под познато и уважавано име на някаква институция и препраща към сайт, копие на оригинала. Внимавайте изключително много с всички получени мейли. Не отваряйте нечакани писма и не рискувайте ако те Ви подтикват да изтеглите файл или да кликнете на даден линк. Имайте предвид, че вирусът се разпространява и по всички други компютри в мрежата.

    3. Винаги бъдете сигурни, че данните от компютъра Ви са съхранени. Редовно прехвърляйте важните си файлове на външен носител или на облак. Така ще бъдете сигурни, че дори вирусът да достигне до Вас няма да изгубите нищо. В много от случаите, дори след заплащане на откуп файловете биват изтрити, вместо отключени.

    4. Антивирусната програма би помогнала за предотвратяване на вируса. Сканирайте редовно компютъра си, за да бъдете сигурни, че няма заплахи от зловредни файлове и софтуер.
     

    Ако се заразите с вируса в никакъв случай не плащайте откуп. Както вече споменахме никой не дава гаранция, че файловете Ви ще бъдат възстановени, така че не рискувайте.
     

    WannaCry кибератака компютърен вирус

    Оценка на новината

    0