• iGreet представя нова платформа за добавена реалност

    iGreet представя нова платформа за добавена реалност

    Системата позволява на компаниите да създават собствени augmented reality кампании.

    iGreet представя нова платформа за добавена реалност

    Българската стартираща фирма iGreet, която развива собствена технология за добавена реалност (AR - augmented reality), създаде първата българска платформа, улесняваща компании и други организации да реализират собствени augmented reality проекти. Тя се нарича scanAR и представлява своеобразен скенер за добавена реалност, достъпен чрез мобилно приложение за операционните системи iOS и Android.

    Платформата позволява на бизнеса да създава свои кампании с добавена реалност, като интегрира мултимедийно съдържание към всевъзможни материали – визитки, брошури, каталози, плакати, рол банери, продуктови опаковки и други по-оригинални носители. По този начин бизнесът може да се възползва от един изцяло нов маркетингов канал, предоставящ редица нови възможности за комуникация с потребителите. Платформата е лесна за употреба и разполага с редица допълнителни функционалности като заснемане на скрийншот или споделяне на изживяването в социалните мрежи.

    Технологията „добавена реалност“ (augmented reality) обединява физическия свят около нас с виртуалната реалност, добавяйки дигитално съдържание или информация към реалната картина, гледана през телефон, таблет или друго устройство. Добавената реалност съществува от десетилетия, а едни от първите примери са виртуалните линии за засада при излъчването на футболни срещи и виртуалният фотофиниш при лекоатлетическите състезания. С навлизането на смартфоните обаче приложенията на тази технология се увеличават значително и днес тя е буквално в джоба на милиони потребители по света. През последните месеци някои от най-големите технологични компании анонсираха плановете си за навлизане в augmented reality сегмента, а очакванията са броят на потребителите на такива услуги да достигне 1 милиард през следващите четири години.

    „Интересът на водещи технологични гиганти към добавената реалност е показателен, че предстои сериозен ръст в този сегмент. Нашата цел е да се позиционираме в него като разработчик на универсална платформа, позволяваща на всеки желаещ да се възползва от тази перспективна технология. Augmented reality може значително да повиши конкурентоспособността на една компания и желанието на екипа ни е да направим технологията достъпна както за големите, така и за всяка малка или средна фирма. Планираме постепенно да наложим scanAR и на международния пазар“ - споделя Вичо Димитров, основател на iGreet.

    scanAR вече се използва от някои клиенти на iGreet, включително един от водещите производители на шоколадови и захарни изделия у нас Престиж 96, който е създал интерактивна опаковка за своите популярни вафли „Ная“. iGreet е известна също и със своите картички с добавена реалност, които „оживяват“, гледани през екрана на смартфон или таблет. Припомняме, че инвеститори в компанията са българският фонд за рискови инвестиции Eleven, както и популярният американски инвеститор Тим Дрейпър.

    добавена реалност iGreet scanAR

    Оценка на новината

    5.00