• Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

    Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

    Първият смартфон нa компанията с две двойни камери

    Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

    Представеният наскоро Huawei Mate 10 lite е първият смартфон нa компанията с две двойни камери – предна и задна. При това имате не просто 4 камери в един смартфон, а редица инструменти, с които дори небрежните селфита да изглеждат като студийни портрети. А тези селфита стават все по-важни. Най-често ги споделяме в социалните мрежи като начин да изразим и споделим част от себе си пред света. Естествено, искаме тази част да е красива и артистична, и много често фотографът, който може най-точно да я улови, сме самите ние. Затова и селфи камерата става все по-ключова функция на смартфона ни и тук започваме с нея.

    Какво всъщност прави всяка от двете предни камери?

    Предните камери на Huawei Mate 10 lite са съответно с 13 и с 2 меганиксела. 13-мегапикселовата идва с бленда f/2.0 и нейната задача е да улови и възпроизведе основното изображение с нужната детайлност и острота. Втората 1.75um 2MP камера, която също е цветна, се фокусира върху дълбочината на полето. Това разделение на ролите е известно като хардуерен боке ефект. На практика, двете камери работят в унисон, а резултатът е много естествено изглеждащо селфи, в което лицето е на фокус, а фонът е пресъздаден с естествената мекота на размитите контури на бокето, което е заснето директно, а не симулирано със софтуерни алгоритми. Допълнително можем да прецизираме точно в коя точка да фокусираме с леко потупване на екрана в нея – особено подходяща функция за групови селфита.

    Най-важна е светлината

    С това започва всяко истинско ръководство за снимане и не случайно съществвна роля в оборудването на всяко фото студио играе осветлението. Селфитата, направени с двойната 13MP/2MP предна камера на Huawei Mate 10 lite, създават усещането за студийно осветление, благодарение на светкавицата Selfie Toning Flash. Тя има две нива на интензитет на светлината – съответно 5 и 9 лукса, които се избират автоматично според околната осветеност, за да се получи естествено и меко осветяване на финалната снимка, дори ако сцената е обвита в пълен мрак. Освен това камерата разпознава дали правим селфи „от ръка“, или по-отдалеч, например със селфи стик, и във втория случай използа по-силно осветление.

     

    Обхват от 120 градуса

    Двете нива на интензитет не изчерпват предимствата на тази светкавица, която играе огромна роля в това как изглеждаме на снимката. Тя има обхват от 120 градуса, което на практика означава, че освен лицето, хвърля светлина и над него, както и към раменете и деколтето, което прави снимката естествена, елиминирайки старите селфита с преосветено лице, изскачащо от мрака. Функцията ‘Translucent Light Lampshade’ допълнително омекотява и изравнява светлината, създавайки плавен преход от най-осветения център към затихващите краища на снимката. А със ‘Smooth Ink’ може да се филтрира 80% от общата светлина в снимката, така че обектът да е достатъчно осветен, но без резки прегорели области.

    Butterfly Lighting

    Портретите и автопортретите с Huawei Mate 10 lite носят артистичното излъчване на модната фотография и благодарение на т. нар. осветяване тип „пеперуда“ - Butterfly Lighting. При този подход, обектът се осветява отгоре и отпред под ъгли от 45 градуса, което създава сянка с формата на пеперуда под носа му, откъдето идва името на тази техника. Резултатът е много драматична и атрактивна снимка с подчертани контури, скули и цялостния характер на лицето.

    Не на последно място технологията с две камери и тонираща светкавица води и до много естествени цветове, включително тена на човешката кожа. По показателя за възпроизвеждане на цветовете - CRI (color rendering index), резултатите се доближават до студийни снимки. 80% CRI на Mate 10 lite е водеща в индустрията стойност, като 100% се равнява на цветовете, които наблюдаваме на естествена слънчева светлина.

    Филтри след снимката

    Дори студийните фотографии минават през последваща обработка. С Huawei Mate 10 lite разполагаме с 18 филтъра за грим и разнообразни ефекти, с които да внесем още повече характер, индивидуалност и настроение в снимките си.

    Селфи без докосване

    Huawei Mate 10 lite разпознава жестовете с ръка на разстояние до 1.5 метра от камерата, за да можем да правим селфита, без дори да докосваме екрана. Таймерът от 2 секунди е достатъчен да влезем в кадър с по-различна и нетрадиционна поза.

    Huawei Beauty 4.0

    Камерата трябва да улавя преди всичко естествената ни красота, но тъй като никой образ не е съвършен като оригинала, в последната версия на Huawei Beauty 4.0 разполагаме и с три разкрасяващи филтъра. Ителигентни алгоритми разпознават пола и цвета на кожата ни, за да ни придадат по-здравословен, свеж и естествен вид.

    Основната камера

    След като поставихме акцекта върху себеизразяването с помощта на двойната селфи камера на Мате 10 lite, нека се върнем и на основната камера, която е разположена отзад и също е двойна, съответно с 16 MP /2MP сензори на двата си обектива. Тук отново първият отговаря за обработването на изображението, а вторият улавя дълбочината на полето, за да създаде професионално изглеждащ „боке“ ефект. Интересното тук е, че двойната камера на Mate 10 lite поддържа посочения ефект и при широка бленда, като позволява регулиране на степента на бокето, т.е. на размиването на фона. Освен това е налична и опцията да прилагаме различни „боке“ ефекти в последствие, след като сме направили снимката.

    Друга отличителна черта на смартфона е, че имаме свободата да променяме фокуса на снимките, след като сме ги заснели. Разполагаме с повече възможности, за да направим най-добрия кадър. Разполагаме също и с функцията за „движищи се снимки“, които представляват две-секундни микро видеа, пресъздаващи живия момент, в който сме се вдъхновили да снимаме.  

    С този богат фото инстументариум, профилите ни в социалните мрежи несъмнено ще са по-богати, а безкрайните ни забавни моменти – красиво запечани и споделени.

    Huawei Huawei Mate 10 lite

    Оценка на новината

    0