• Масова роботизация до 2020г.

  Масова роботизация до 2020г.

  Очаква се до 2020г. роботи да отнемат работното място на всеки пети човек

  Масова роботизация до 2020г.

  Според прогнозите най-застрашени са хората практикуващи следните професии- ипотечни брокери, юристи, счетоводители и служители в бек офиси.

  Роботизацията ще засегне 1/5 от глобаната работна сила, се посочва в проучване направено от McKinsey. Според тази статискита близо 800 млн. души биха загубили работните си места и това би причинило изключително голяма безработица.

  В по-развитите и богато страни като ермабия и САЩ например, хората ще трябва да се преквалифицират. По-бедните държави, които нямат толкова средства за инвестиране в автоматизация, няма да бъдат толкова силно засегнати. Професиите изискващи взаимодействие с хора като лекари, учители и бармани, са по-малко застрашени.

  Хората практикуващи нископлатени професии като градинари, водопроводчици, чистачи и други дейности от този тип, също няма да бъдат засегнати осезаемо.

  Въпреки всичко авторите на доклада от McKinsey насърчават от сега правителствата да подготвят и приемат планове за преквалификация на служителите, за да се избегне масова безработица.

  бизнес новини технологии Безработица роботизация световен мащаб

  Оценка на новината

  5.00