• Четири технологични тенденции, които ще променят медицинските услуги

    Четири технологични тенденции, които ще променят медицинските услуги

    Нови електронни платформи за здравеопазване, мобилни приложения и различни клетъчни устройства за мониторинг на телесните показатели се появяват всеки месец и обещават да променят начина, по който се лекуваме или се предпазваме от заболявания

    Четири технологични тенденции, които ще променят медицинските услуги

    Медицината може и да е една от най-старите човешки дейности, но е и сред най-бързо променящите се през последните години под влиянието на новите технологии. Нови електронни платформи за здравеопазване, мобилни приложения и различни клетъчни устройства за мониторинг на телесните показатели се появяват всеки месец и обещават да променят начина, по който се лекуваме или се предпазваме от заболявания.

    „Като се има предвид бързото развитие на електронното здравеопазване и все по-тясното му обвързване с мобилните технологии, не е изненада, че тази година то беше сред най-интересните теми на Световния мобилен конгрес – едно събитие, което по традиция всяка пролет събира технологичната индустрия в Барселона и очертава тенденциите в ИТ сектора“ - посочва Росица Караджова, управител на първия български интернет портал за здравни услуги Ofertomed.bg - „Радващо е, че един толкова значим подсегмент като електронното здравеопазване вече е във фокуса на ИТ компаниите, както и че нашата платформа следва някои от най-актуалните тенденции, които ще развиват сектора през следващите години.“

    Мобилният конгрес се проведе преди седмици в испанския град, а представител на Ofertomed.bg взе участие в събитието. По-долу можете да се запознаете с някои от най-любопитните иновации и тенденции, представени в сегмента на мобилното и електронното здравеопазване.

    Здравни „носими“ устройства

    Носимите (wearable) технологии включват разнообразни „умни“ гривни, пръстени, очила, дрехи и други джаджи, носени по тялото на потребителя. А проверка на Ofertomed.bg показа, че през тази година на мобилния конгрес в Барселона бяха представени множество нови фирми в тази област. От гривни и часовници, измерващи пулса, през носими устройства за кръвно налягане, до всевъзможни сензори и цели „интелигентни“ дрехи, проследяващи различни телесни показатели. Някои от тях могат да показват в реално време промени във функционирането на тялото и да ги изпращат на личния лекар или друго медицинско лице. Богатото разнообразие от нови продукти, представени на мобилния форум тази година, показва, че wearables – сегментът, който отдавна се лута между различни приложения, може би вече се фокусира в областта на здравето.

    Отдалечен мониторинг на рискови пациенти

    Мобилните технологии позволяват много по-ефективен мониторинг на състоянието на пациенти в риск. Специални сензори могат да засекат най-малките промени в сърдечната дейност или други критични за здравето и живота показатели и да изпратят в реално време съобщение на лекуващия лекар. Вече има подобни решения за мониторинг на пациенти, застрашени от инфаркт или възрастни хора, при които съществува риск от падане.

    Чатботове

    Наблюдава се и ръст при използването на софтуерни роботи за комуникация с пациенти и потребители на здравни услуги. В тази област Ofertomed.bg е сред иноваторите в световен мащаб със своя чатбот Healthy, който информира потребителите по важни въпроси за тяхното здраве и им напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания.

    Нови услуги за развиващия се свят

    По време на тазгодишния Световен мобилен конгрес беше отчетен потенциалът на клетъчните технологии да доведат предимствата на здравните услуги до милиони хора в развиващите се страни. В огромни региони на планетата няма достатъчно болници, много населени места са на стотици километри от най-близкото лечебно заведение, а същевременно в много от тях вече е налично покритие на мобилни мрежи. Затова мобилните приложения и услуги могат да бъдат ефективно решение в областта на превенцията, някои типове прегледи и цялостното информиране по здравни теми. По данни на Широколентовата комисия по здравеопазване (Broadband Commission for Healthcare), изнесени на конгреса, към този момент по света вече има над 165 000 мобилни приложения за здравни услуги в развиващите се страни.

    Повече за  Ofertomed.bg

    Ofertomed.bg е първият и единствен български здравен портал, който предлага оферти с до -75% отстъпка в множество реномирани лечебни заведения, включително болниците от веригата Аджибадем Сити Клиник, Медицински комплекс „Д-р. Щерев", Ин витро клиника София, МБАЛ Доверие, NEO Clinic, Вериги лаборатории Цибалаб, Рамус, Бодимед, Кандиларов, Сана и много други. Мисията на онлайн компанията е да използва новите технологии, за да направи качествените здравни услуги достъпни за колкото може повече хора в България и света.

    Healthy Оfertomat Здравни приложения

    Оценка на новината

    5.00