• Седем тенденции в уеб разработката и уеб дизайна, които наблюдаваме през 2018 година

    Седем тенденции в уеб разработката и уеб дизайна, които наблюдаваме през 2018 година

    Все по-лесни решения за уебсайтове

    Седем тенденции в уеб разработката и уеб дизайна, които наблюдаваме през 2018 година

    През последните месеци притежанието на уебсайт става все по-достъпно, което води до нов ръст в сектора и включването в него на множество по-малки клиенти – фирми и физически лица. Същевременно се появяват нови предизвикателства пред собствениците на интернет проекти в области като маркетинга, сигурността и регулацията. Това от своя страна увеличава необходимостта от доверен партньор, който да се грижи даден сайт не просто да съществува в уеб пространството, а и да отговаря на всички нови тенденции и изисквания.

    „Днес отдавна не е достатъчно просто да имаме уебсайт. От важно значение е също да инвестираме усилия в неговото ефективно маркетиране, в защитата му от заплахи, както и покриването на най-актуалните регулации. Освен това в наши дни е от критично значение един проект да се вижда добре през мобилни устройства, както и да отговаря на най-новите тенденции в уеб дизайна“ - споделя Мирослав Петров, от уеб агенция titanstudio.bg, който от години следи отблизо процесите в бранша.

    Ето и най-актуалните тенденции, които според него движат този сектор през първата половина на 2018 година:

    Все по-лесни решения за уебсайтове

    През последните месеци отворени платформи като WordPress и Joomla направиха изключително лесно стартирането на пълноценни уебсайтове. Това улесни мнозина да навлязат в дигиталното пространство, но и създаде илюзията, че можем да имаме уебсайт, без да инвестираме никакви усилия в него. „Истината е, че колкото по-лесно става присъствието в уеб пространството, от толкова по-важно значение е наличието на доверен партньор, който да ви помага в развитието на вашия проект“ - посочва Мирослав Петров.

    Мобилна хегемония

    Мобилното използване на интернет вече надмина това през персонални компютри и през последните месеци този процес се отразява все по-осезаемо при новите уеб проекти. Вече не е достатъчно един сайт да има версия за мобилен телефон. На дневен ред се налага концепцията „Mobile first”, която означава, че всеки нов проект се разработва първо за смартфон и едва след това се мисли за визията му през настолен компютър.

    Нарастващо влияние на регулациите

    Регулации като новия европейски регламент за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation) през последните месеци оказват все по-осезаемо влияние върху процеса на изработка на уебсайт. С влизането в сила на GDPR през май тази година се появиха редица нови плъгини, решения и политики, гарантиращи сигурността на личните данни.

    На мода са подвижните менюта

    Една от най-актуалните тенденции по отношение самия дизайн на новосъздадените сайтове е масовото навлизане на подвижните навигационни менюта. Напоследък те могат да се видят толкова често, че мнозина започнаха да се чудят защо до сега менютата са били фиксирани. Тяхното придвижване надолу заедно със скролирането на сайта допринася за удобството и ползваемостта, и добавя повече подреденост в съдържанието. Освен това то може да увеличи времето, което даден потребител прекарва на нашия сайт, защото останалите страници са непрекъснато в неговото полезрение и може по-лесно да се прехвърли на някоя от тях. През последните месеци все по-често ставаме свидетели и на оригинални дизайнерски решения, които „отделят“ визуално падащото меню от останалия сайт и добавят допълнителни визуални елементи към него, създавайки илюзията, че то сякаш не е част от конкретния сайт.

    Големи типографски решения

    Типографията винаги е била мощен инструмент за поставяне на акцента върху определени елементи от даден уебсайт или друга медия. Напоследък тя се използва все по-креативно в уеб дизайна с големи и удебелени заглавия или акценти в сайтовете, които провокириат емоция и засилват влиянието на съдържанието. „Очакванията ми са през следващите месеци дизайнерите да се възползват максимално от възможностите на този подход и да наблюдаваме още по-интересни решения с оригинална типография“ - добавя още Мирослав Петров, от titanstudio.bg. Според него, новото поколение смартфони и таблети имат достатъчно добри характеристики, за да се прехвърли тази тенденция устойчиво и към мобилните устройства.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00