• Куче робот в Сингапур следи за спазването на ограниченията в парковете на града

  Куче робот в Сингапур следи за спазването на ограниченията в парковете на града

  Робо-кучето Спот многократно напомня на хората, които отиват към парка, „Поддържайте Сингапур здрав и останете един метър един от друг“

  Куче робот в Сингапур следи за спазването на ограниченията в парковете на града

  Роботизирано куче патрулира в парк в Сингапур, за да насърчи местните жители да продължат да спазват социалното дистанциране. Жълто-черният на цвят робот обикаля из парка в центъра на града, оборудван с камери, за да следи колко хора се събират на едно място. Той също така редовно нямапомня на всеки да спазва правилата за ограничения, наложени в страната.

  „Нека поддържаме Сингапур здрав. За ваша собствена безопасност и за хората около вас, останете на разстояние поне един метър. Благодаря ви".

  Роботът, който е направен от американската фирма Boston Dynamics, се контролира дистанционно и е изпитание за сингапурските агенции за киберсигурност. Ако експериментът се окаже успешен в налагането на социално дистанциране, той може да се превърне в по-постоянно присъствие и да стане част от мерките, свързани с коронавируса в града.

  Присъствието на робо-кучето обаче породи спорове. Във видео, публикувано от вестник „Страйтс таймс“, на паркингите, които вече са на няколко метра един от друг, могат да се видят как хората се отдръпват в объркване и страх, тъй като кучето, наречено „Спот“ от своите ръководители, се движи към тях.

  Глен Гринуалд, американски разследващ журналист, го определи като „едно от най-страховитите и най-дестопичните неща, които съм виждал“.

  Властите обещаха, че камерите на робота могат само да следят за това колко хора са в парка като цяло и няма да проследяват или разпознават конкретни личности.

  Спот ​​далеч не е уникален. Производителите му, Boston Dynamics, работят над четирикраки роботи от години и миналата година определиха Спот като най-новия си и най-универсален модел.

  Освен че се контролира отдалечено от човек, камерите, вградени в робота, означават, че той може да се движи и сам при някои обстоятелства. Компанията се надява той да бъде закупен и използван от бизнеса за различни задачи като тестване на сгради за течове на газ или проверка на клапани на петролна платформа.

  Служителите на парковете в Сингапур също са разположили 30 дрона, за да броят колко хора посещават паркове.

  Правилата за ограничения в Сингапур са такива, че гражданите могат да напускат домовете си само за основни пътувания или да спортуват като трябва да носят маски на открито по всяко време.

  Препълненият град-щат от 5,7 милиона души е регистрирал 21 000 случая на коронавирус, особено заради голямото му население от мигранти, които живеят в тесни общежития.

  робот Сингапур коронавирус Boston Dynamics куче

  Оценка на новината

  5.00