• Как SpaceX победи Boeing в надпреварата за изстрелване на космонавти на НАСА в космоса?

    Как SpaceX победи Boeing в надпреварата за изстрелване на космонавти на НАСА в космоса?

    Програмата „Търговски екипаж“ беше финансирана от администрацията на президента Барак Обама.

    Как SpaceX победи Boeing в надпреварата за изстрелване на космонавти на НАСА в космоса?

    Ракетата Falcon 9 на SpaceX ''пропука'' небето вечерта, носейки космическия кораб на компанията Crew Dragon „Устойчивост“ в орбита и бележи началото на нова ера на човешки космически полети за НАСА.

    Мисията Crew-1 включва първото изстрелване на SpaceX с пълен екипаж, тъй като НАСА тази седмица сертифицира начинанието на Илон Мъск като първата частна компания с оперативна система за изстрелване на астронавти в космоса. Това е исторически крайъгълен камък за SpaceX, идващ след години на работа за разработване и тестване на неговия космически кораб, за да лети редовно хора в орбита.

     Това беше едно дяволско пътуване, имаше и много усмивки“, каза от космоса астронавтът на НАСА и командирът на устойчивостта Майк Хопкинс„Създаването на история определено е трудно и вие всички го направихте да изглежда лесно“, добави Хопкинс.

    Crew Dragon Resilience превозва астронавтите на НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и японския астронавт Соичи Ногучи. Астронавтите се насочват към Международната космическа станция, която се очаква да се качи на космическата станция в понеделник вечерта. Те ще прекарат следващите шест месеца на борда на МКС, прекарвайки време в провеждане на изследвания за микрогравитация и други научни изследвания.

    Crew-1 идва и по-малко от шест месеца след историческата финална демонстрационна мисия на компанията, която изстреля двойка астронавти на тестов полет през май и представляваше първото изстрелване на компанията с хора на борда.

    Капсулата Crew Dragon на SpaceX е еволюирала версия на своя космически кораб Cargo Dragon, който е изстрелван до космическата станция 20 пъти. Както Cargo Dragon е първият частно разработен космически кораб, който доставя доставки на МКС, така и Crew Dragon е първият частно разработен космически кораб, който привлича хора.

    Компанията разработи Crew Dragon по програмата за търговски екипаж на НАСА, която предостави на компанията над 3 милиарда долара за разработване на системата и стартиране на шест оперативни мисии. Crew-1 представлява първата от тези шест мисии за SpaceX, като НАСА вече се възползва от инвестицията, направена в развитието на космическите кораби на компанията.

    Commercial Crew е конкурентна програма, тъй като НАСА също така възложи на Boeing договори за разработване на своя космически кораб Starliner на стойност 4,8 милиарда долара - но тази конкурираща се капсула остава в процес на разработка поради неразвит полетен тест, който имаше значителни предизвикателства преди близо година.

    Поздравления за SpaceX и НАСА дойдоха в социалните медии, включително от астронавта на Аполо Бъз Олдрин и новоизбрания президент Джо Байдън.

    Освен летящи мисии за НАСА, SpaceX също планира да използва космически кораб Crew Dragon за други мисии. Сред тях е космическият туризъм, тъй като досега компанията е представила две сделки за полети на частни плащащи хора в космоса на Crew Dragon още през следващата година.

     

    SpaceX NASA Boeing Илон Мъск

    Оценка на новината

    0