• Увеличават се площите с ръж и рапица, за сметка на тези с царевица и пшеница

    Увеличават се площите с ръж и рапица, за сметка на тези с царевица и пшеница

    Данните обаче показват, че относителният дял при производството на царевица се увеличава. Очакванията са дори през следващите години производството на земеделската култура да се увеличи заради повишеното експортно търсене.

    Увеличават се площите с ръж и рапица, за сметка на тези с царевица и пшеница

    При зърнопроизводството официалната статистика на МЗХ отбелязва спад в площите на царевица и пшеница за последния отчетен период (2014). Данните, цитирани от Fermer.bg, показват, че през 2013 година са били засети 5 184 710 дка. с царевица. През 2014-та година те спадат до 4 809 290 дка.

    Данните на МЗХ показват още, че освен при площите, засети с царевица, намаление е отчетено и при площите с пшеница. При нея спадът е съответно от 13 280 дка. (2013 година) на 13 057 330 дка. (2014).

    Въпреки това, относителният дял при производството на царевица се увеличава. Очакванията са дори през следващите години производството на земеделската култура да се увеличи заради повишеното експортно търсене.

    Статистиката отчита още, че през 2014 година  площите в България ,засети с ечемик, ръж и тритикале, се увеличат. Най-голям растеж има при площите, на които се отглеждат маслодайни и индустриални култури като рапица и соя.

    Данните на МЗХ са представени в Аграрния доклад 2015, които е качен в сайта на министерството.

    МЗХ площ с царевица площ с пшеница рапица соя земеделска земя

    Оценка на новината

    0