• Забраняват чужденци да купуват земя в България

    Забраняват чужденци да купуват земя в България

    България получи официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, свързана с покупката на земеделска земя от чужденци.

    Забраняват чужденци да купуват земя в България

    България получи официално предупреждение от Европейската комисия (ЕК) заради ограниченията в законодателството, свързана с покупката на земеделска земя от чужденци. Още 4 държави са получили такова предупреждение. Брюксел настоява 5-те държави са изменят законодателството си, което нарушава свободното движение на капитали и правото на свободно установяване. В един от най-използваните сайтове за обяви www.zemedelski.com може да се намери информация за най-актуалните статистики за развитието на земеделския сектор в районите на България.

    Още през 2014 г. депутати от ГЕРБ, БСП и „Атака“ в предходния парламент въведоха забрана земята да бъде купувана от чужденци, но тя беше обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Веднага след това законът беше поправен и беше въведено изискване за уседналост за купувачите на земя от физически и юридически лица. Росен Плевнелиев наложи вето на поправките, но то бе отхвърлено в пленарната зала.

    Влизането в сила трябваше да бъде през 2015 г., но когато ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу България, датата се отложи. Въпреки всичко това поправките все още не са отменени.

     

    България земеделска земя ЕК Европейската комисия

    Оценка на новината

    0