• През октомври започва приемът по ОП „Инвестиции в земеделски стопанства”

    През октомври започва приемът по ОП „Инвестиции в земеделски стопанства”

    На 15 октомври започва приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по ОП за развитие на селските райони 2014-2020г.

    През октомври започва приемът по ОП „Инвестиции в земеделски стопанства”

    На 15 октомври започва приемът по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” по ОП за развитие на селските райони 2014-2020г. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

    В момента тече общественото обсъждане на промените в наредбата, която урежда правилата за прилагането на подмярката, която ще е с бюджет 237 млн. евро. 

    „Програмата за развитие на селските райони не е единствената възможност фермерите да си закупят земеделска техника, но тя наистина оказва решаващо влияние“, коментира министърът.

    Танева посочи, че въпреки закупуването на нови машини, на практика между 70 и 80% от инвентара е над 10-годишен. Сега по думите й трябва да бъдат отчетени и рекордно ниските цени на продукцията на земеделските стопани. Най-сериозен е спадът при пшеницата – около 13 до 15% спрямо миналата година. Въпреки рекордния добив тя очаква намалените приходи да повлияят на инвестиционните намерения на земеделските стопани.

    Танева поясни, че при предстоящия прием на проекти половината от бюджета е за инвестиции в земеделска техника, а другата половина е за технологии за производство на селскостопански продукти.

    „Инвестиции в земеделски стопанства” ОП за развитие на селските райони

    Оценка на новината

    0