• Държавата подпомага земеделци, пострадали от доматения молец

    Държавата подпомага земеделци, пострадали от доматения молец

    Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera) или т.нар доматен миниращ молец е сред основните вредители, причиняващи сериозни загуби на българското селскостопанство и земеделие.

    Държавата подпомага земеделци, пострадали от доматения молец

    Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera) или т.нар доматен миниращ молец е сред основните вредители, причиняващи сериозни загуби на българското селскостопанство и земеделие. Гъсеницата на доматния молец атакува листата, стеблата и плода на домата, като може да засегне растението и на 100%, поставяйки цели райони под карантина. Макар родината на това насекомо да е Южна Америка, то много бързо се разпростанява и в Европа, където в различни райони бързо засяга доматените култури.

    Според проучванията, в България доматеният молец се е появява към 2009 година, превръщайки се в сериозна заплаха за българския доматопроизводител. През 2011г. кризата в земеделския сектор придобива застрашителни размери, принуждавайки земеделците да преустановят отглеждането на домати.

    Липсата на инсектициди е сред основните причини за пиковото разпространение на молеца преди няколко години. От тогава до сега не малко области в България са пострадали от този вредител. Изключение не прави и 2016г.

    Според скорошни данни, по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходи, свързани с изпълнение на мерки по Националнатата програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец, 206 земеделци са заявили 1456,10 хектара, на които да бъде оказана финансова помощ.

    През изминалата година България отделя 1 990 235 лв. за 214 селскостопанства. Тази година, сумата е в размер на 1 мил. лева, с които да се компенсират разходите по използваните през годината препарати за защита от опасния вредител.

    Доматопроизводителите, които искат да се включат в тази кампания, трябва до 21 октомври да предоставят документи за закупените и използвани продукти за защита на растенията. Крайният срок за участие в кампанията и изплащане на паричната сума е 30 ноември. Рамерът на финансовата помощ, която ще бъде отпусната за един кандидат, ще се се определи след администриране на допустимата за подпомагане площ. Ако сумата на заявените средства е по-голяма от размера на определения годишен бюджет, ще бъде посочен коефициент на редукция, с който да се преизчисли сумата, която ще получи всеки земеделец.

    земеделие оранжерийно производство домати

    Оценка на новината

    0