• България е един от най-големите вносители на зърно в Испания

    България е един от най-големите вносители на зърно в Испания

    България се нарежда на второ място сред вносителите на зърно в Испания за настоящия селскостопански сезон.

    България е един от най-големите вносители на зърно в Испания

    България се нарежда на второ място сред вносителите на зърно в Испания за настоящия селскостопански сезон. От 1 юли, когато е започнал сезона, до настоящия момент, страната ни е изнесла 1,041 млн. тона зърно за иберийската държава. За сравнение, тази цифра е доста по-малка за миналия сезон – 1,011 млн. тона за същия период.

    Франция е най-големият доставчик на зърнени култури за Испания. 1,249 млн. тона са внесени от страната за настоящия сезон. След страната ни, която се нарежда на второ място, следват Украйна, Румъния и Литва. И трите държави отбелязват ръст в износа си. Единствено Великобритания е намалила износа – 397 хил. тона са изнесени тази година, при 422 хил. тона за същия период през миналия сезон.

    Постижението за страната ни е още по-значимо ако се вземе в предвит факта, че вносът на зърно в Испания е намалял с около 16% спрямо предишния сезон. Свиването на вноса се дължи на добрата реколта за 2016г. в Испания. Внасянето на ечемика се е свил до 549 хил. тона в сравнение с 641 хил. през предишния сезон, а царевицата – до 1,926 млн. тона, в сравнение с 2,874 млн. тона за 2015г.

    България Испания зърнени култури износ към Испания на зърнени култури

    Оценка на новината

    0