• Над 90% от биопроизводството в страната се изнася в чужбина

    Над 90% от биопроизводството в страната се изнася в чужбина

    Малко над 90% от произведените биопродукти в България отиват за износ. В страната вече има 250 биопреработватели и всяка година този брой се увеличава.

    Над 90% от биопроизводството в страната се изнася в чужбина

    Малко над 90% от произведените биопродукти в България отиват за износ. В страната вече има 250 биопреработватели и всяка година този брой се увеличава.
    Албена Симеонова от Българска Асоциация Биопродукти посочва, че при основаването на асоциацията през 8 години, производителите на биохрани са били само 25 в цялата страна.

    За 2015г. биопроизводителите в България са около 6000, а през 2016г. този брой нараства с още 1200. Симеонова отбелязва, че за момента биопроизводителите в страната все още не са получили плащанията си, които са свързани с мерките по климата и околната среда и тези по програмата за развитие на селскотостопанство.

    Производителите очакват да получат парите си до края на февруари.
    Очакванията на Асоциацията са били до 2013г. 8% от производството в страната да бъде биологично. За момента, обаче, този процент е едва 3%.

    Закъснението на този процент не е проблем. Все повече от българските граждани следят с какво се хранят и какви продукти купуват. Много повече хора предпочитат храната им не само да бъде екологичночиста, но и с доказано българско производство.

    Албена Симеонова оборва слуховете, че биохраната е в пъти по-скъпа от другата. Биохраните, идващи от родните производители доста често са с по-ниска цена, в сравнение с вносните храни, които не са биологичночисти.

    Преди няколко години голям проблем се оказа намирането на производители, от които да се купува. Този проблем вече е решен. Редица платформи и социални мрежи предоставят възможност на купувачите да открият подходящи производители на биопродукти.
    Платформите AgroRegal и Farmhopping са едни от българските платформи, свързващи производителите с купувачите и предлагащи достатъчно възможности за покупка и продажба.

    Farmhopping AgroRegal български биопреработватели български биопродукти износ на биопродукти

    Оценка на новината

    5.00