• Слънчогледовото олио генерира 493 млн. лв. приходи за година

    Слънчогледовото олио генерира 493 млн. лв. приходи за година

    Слънчогледовото олио заема шеста позиция по продажби в класацията за най-големи производители на бързооборотни стоки на „Регал 500+”

    Слънчогледовото олио генерира 493 млн. лв. приходи за година

    Слънчогледовото олио заема шеста позиция по продажби в класацията за най-големи производители на бързооборотни стоки на „Регал 500+”. Класацията подрежда 25-те най-големи производители в 25 различни категории и ги класира по приходи. От продажбата на слънчогледово олио са генерирани 493 млн. лв. през 2015г.

    Нивото на приходите поставя слънчогледовото олио на шеста позиция в категорията на стоките отбелязващи ръст в продажбите си. За 2015г. олиото отбелязва 5% ръст на годишна база макар, че за 2014г. този ръст е бил 13%. За сметка на това, се отбелязва спад  в дела на износа. Докато през 2014г. близо 66% от произведенето слънчогледово олио отива за износ, то през 2015г. само 50% се изнасят в чужбина.

    Първо място в класацията заема „Олива” АД, а веднага след нея се нарежда „Билдком”. Повечето от компаниите в класацията имат основни приходи от продажба на външните пазари, макар че се отчита лек спад.

    Българската стопанска камара поставя страната ни на 5-та позиция сред най-големите износители на слънчогледово олио в света. Компаниите в класацията сформират 98% от производството на олио. А, целият износ на олио за чужбина се сформира от 17 компании.

    слънчогледово олио производство на слънчогледово олио в България износ на слънчогледово олио бързооборотни стоки

    Оценка на новината

    0