• Износът на царевица и слънчоглед е намалял драстично

    Износът на царевица и слънчоглед е намалял драстично

    Първият анализ за годината за пазара на селскостопанска продукция сочи, че износът на слънчоглед и царевица е намалял драстично, в сравнение с миналата година.

    Износът на царевица и слънчоглед е намалял драстично

    Първият анализ за годината за пазара на селскостопанска продукция сочи, че износът на слънчоглед и царевица е намалял драстично, в сравнение с миналата година. За сметка на това износът на пшеница държи стабилни темпове на растеж.

    Въпреки ниските цени на пшеницата, износителите постигат добри обеми. За стопанската 2013/14г. износът на пшеница достигна 3.8 млн. тона и това е най-високото ниво до сега. До края на януари 2017г. износът на пшеницата е достигнал до 3.1 млн. тона, а очакванията са – над 3.4 млн. тона до края на юли 2017г.

    Само 170 хил. тона слънчоглед са опредлени за износ до края на януари тази година, а до края на юли тази цифра трябва да достигне до 640 хил. тона, но това ще бъде трудно постигнато предвид сегашното състояние на пазара. Очакванията за износа на царевица са около 1.4 млн. тона за сегашния селскостопански сезон, но до края на януари е осъществен износът на едва 50%.

    В САЩ все повече фермери се отказват от производството на пшеница, тъй като Украйна и Русия заливат пазарите със своята продукция. Много от американските фермери се насочват към царевицата и соята като по-слабо позната продукция. Вероятно слънчогледът и царевицата ще станат по-печеливши от рапицата, предвиждат експерти.

    В световен мащаб най-трудно се възстановява пшеницата. Предлагането е в пъти по-голямо от търсенето – съответно 14.3% на 6.9%. Пшеницата бележи отрицателен рекорд за последните 10 години като смъква цените си на годишна база с цели 23%.

    износ на пшеница износ на царевица износ на зърно

    Оценка на новината

    0