• Квотата, за внос на мед от Украйна, ще бъде ограничена

    Квотата, за внос на мед от Украйна, ще бъде ограничена

    Евродепутатът Момчил Неков внесе поправка по закона за ограничаване на квотата за внос на мед от Украйна.

    Квотата, за внос на мед от Украйна, ще бъде ограничена

    Евродепутатът Момчил Неков внесе поправка по закона за ограничаване на квотата за внос на мед от Украйна. Много от българските производители имат нереализирани продажби заради вносния евтин, но некачествен мед. На пазарите в страната масово се появяват китайски и унгарски продукции на мед, смесени с качествен български продукт и продавани на цената на наистина качествения български мед.

    „Пазарът на мед винаги е бил проблем в страната ни. Едно от добрите взети решения на производителите е да не продават на едро.”, коментират от пчеларското сдружение в Кюстендил.

    Количествата на произведения мед са малки, но за сметка на това продажбите са на добри цени, благодарение на качеството на продукта. От началото на миналата година влезе в сила договорът за свободна търговия с Украйна. Така няколко украйнски продукта, в това число и мед, могат да бъдат внасяни в ЕС без мито. Украйна има право да внася 5000 тона мед годишно, а Еврокомисията предлага от тази година квотата да бъде вдигната с 3000 тона годишно. Ако това се случи, Украйна ще може да внася около 9000 тона мед без такса мито, до няколко години.

    Поправката в закона, която внесе Момчил Неков е именно в тази насока.
    „Украйна е съсед на ЕС, а добрите съседски отношения са важни. Но смятам, че на преден план трябва да бъдат изградени добри условия за европейските земеделци. Пчеларите в България са притеснени, че украйнският мед проваля техните продажби. Цената на продукта е спаднала с 25%, а тоново българска продукция не са били продадени миналата година. Именно за това не мисля, че увеличението на квотите е правилно решение.”, коментира Неков пред Комисията по земеделие.

    Решението на Неков е подкрепено и от френските и румънските евродепутати. Пчеларите в тези страни също са обезпокоени от евентуалното увеличение на внос от Украйна.

    Украйна български пчелен мед увеличение на вноса на мед увеличение на квотите

    Оценка на новината

    5.00