• Цените на земеделските земи отбелязват пореден ръст

    Цените на земеделските земи отбелязват пореден ръст

    За поредна година се регистрира повишаване на цената на земеделската земя.

    Цените на земеделските земи отбелязват пореден ръст

    За поредна година се регистрира повишаване на цената на земеделската земя. През 2016г. най-скъпи са били нивите в Добрич и Силистра, където цената за декар се движи между 1200 и 1500 лв. Това съобщава Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

    В двата района се регистрира и най-високата средна рента. Цената е между 65 и 85 лв. за декар.
    В Южна България средната цена е между 500 и 1000 лв., а средната рента е около 25 и 60 лв. за декар. Цените са по-високи в райони, където има по-голяма концентрация на земеделски площи – над 1000 декара.

    За 2016г. в Южна България средната големина на парцелите е около 5 декара, докато в северната част – около 8 декара. В Северна България сделките за земеделски ниви се осъществяват на цени от 500 до 1000 лв. за декар, а рентата се движи отново между 25 и 60лв.

    Все още е рано да се каже на къде се движи пазарът, защото той ще бъде активен след април. Земеделците все още приключват документално старата година и търсене все още липсва.
    Стайко Стайков, който е председател на БАСЗЗ смята, че ще има ръст от 5-10% в търсенето. Според него планинските и полупланинските райони на Сакар и Странджа ще останат по-слабо търсени, но и при тях ще има раздвижване.
     

     

    Българска асоциация на собствениците на земеделски ръст в цените на земеделски земи цени на земеделските площи

    Оценка на новината

    5.00