• Дронове ще заместват пчелите в опрашването на растенията

    Дронове ще заместват пчелите в опрашването на растенията

    Учени разработиха дронове-опрашители, които да помагат в работата на пчелите.

    Дронове ще заместват пчелите в опрашването на растенията

    Учени разработиха дронове-опрашители, които да помагат в работата на пчелите. Устройството представлява малък летателен апарат, който е снабден със залепващ слой, помагащ при обмяната на цветен прашец.
    Създателите изразяват своята надежда, че апаратът ще спомогне за запазването на биоразнообразието, тъй като все повече видове пчели са застрашени от изчезване.

    Как работи?
    „Изкуствената пчела” е снабдена с четка от конски косъм, предварително натопена в гел, върху който се лепи цветният прашец. Всъщност този специален гел е създаден преди десетилетия от Еижиро Мияко, който изследва йоновите течности. Тогава обаче, този гел не му върши работа и той се отказва от него.

    Години след това, връщайки се към течността, Мияко забелязва, че нейните свойства остават непроменени въпреки времето. Тя е достатъчно лепкава, за да събира полемите.
    Според Мияко, дронът ще спомогне за предпазването от изчезване на пчелите. Въпреки, че те са основните опрашители в природата, на практика процесът може да се извършва от всички други животни.

    дронове-опрашители изчезване на пчелите предпазване на пчелите алтернатива за опрашване на растения

    Оценка на новината

    5.00