• Отчетена е над 60% смъртност на пчелите в България

    Отчетена е над 60% смъртност на пчелите в България

    Пчеларите в страната са отчели рекордна смъртност на пчелите.

    Отчетена е над 60% смъртност на пчелите в България

    Пчеларите в страната са отчели рекордна смъртност на пчелите. В някои райони на България, смъртността е достигнала до 80%. Като цяло в страната е отчетено средно ниво от 60%.
    Пчеларите трябва да отделят около 20 000 лв. за възстановяване на 100 загинали пчелни семейства.

    За момента не е ясно какво точно влияе на смъртността на пчелите. Някои пчелари посочват, че това може да се дължи на продължителният студ, но такива зими е имало и друг път, а смъртността никога не е била толкова висока.

    От друга страна е много по-вероятно това да се дължи да ползването на вредни неоникотиноиди. Пчеларите обясняват, че този инсектицид е вреден, както за всички видове насекоми, така и за животни и хора.

    За да се докаже вредата от инсектицида, всеки пчелар в страната трябва да изпрати проба, която струва 400 лв. Много от пчеларите, обаче, не могат да си го позволят, така че за момента всичко остава само предположение.

    Само една проба беше доказана като смъртоносна за пчелите, в следствие на третиране с неоникотиноиди. „Зелените”, пчеларите в страната и „Грийнпийс” продължават да се борят за забрана използването на неоникотиноидите, за да се намали смъртността на пчелите.

    Загиването на пчелите е световен проблем. Наскоро стана ясно, че учени са създали дронове, които могат да опрашват растенията. Предполага се, че новата технология ще спомогне за намаляване на смъртността.

    висока смъртност на пчели в България измиране на пчелите ползване на неоникотиноиди вредни инсектициди

    Оценка на новината

    0