• Над 1600 ферми в България имат право на директни продажби

    Над 1600 ферми в България имат право на директни продажби

    Регистрираните, по Наредба 26 за директна продажба на храни, вече са над 1600 от цялата страна.

    Над 1600 ферми в България имат право на директни продажби

    Регистрираните, по Наредба 26 за директна продажба на храни, вече са над 1600 от цялата страна. Около 80% от регистрирани ферми произвеждат мед, а други 15% предлагат прясно мляко. Съвсем малка част от стопаните произвеждат яйца и птиче месо.

    Повечето производели са около Стара Загора, Монтана, Плевен и в покрайнините на столицата. Само 3 от 75 малки мандри отговарят на условията да продават месо директно на потребителите.

    За момента производители могат да продават своята продукция само в областта, където я произвеждат и в една съседна. Това е проблем за малките мандри, а изискванията за производство са еднакви, както за малките мандри, така и за големите производители. Зооинженерът Тенчо Христов от фондация „Биоселена” смята, че това изискване може да бъде премахнато, ако се спазват изискванията за транспорт на сиренето. Така фермерите ще могат да продават в цялата страна.

    Христов информира, че всички стопански продукции трябва да се продават под една марка, но за момента това е невъзможно в България, тъй като фермерите не са съгласни да работят заедно. Освен това, от април всички фермери ще имат достъп до „Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производство на фермерски сирена”. Така всички производители ще спазват правила и практики, установени в цяла Европа. Наръчникът беше наличен още през януари, но все още не беше преведен от английски език.

    Европейски наръчник за добрите хигиенни практики п директни продажби на храни от ферми малки мандри в страната производство на млечни продукти

    Оценка на новината

    0