• Субсидиите са основен фактор за развитието на биоземеделието

    Субсидиите са основен фактор за развитието на биоземеделието

    Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена”, заяви че през последните години биоземеделието силно зависи от субсидиите.

    Субсидиите са основен фактор за развитието на биоземеделието

    Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена”, заяви че през последните години биоземеделието силно зависи от субсидиите. По думите му, секторът расте много бързо, а производителите и сертифицираните биоземеделства се увеличават постоянно.

    По неофициална статистика, в момента България заема първи позиции сред страните по брой сертифицирани пчелни семейства – над 230 хиляди. Според Апостолов, за да се развива секторът на земеделието като цяло, България не трябва да бъде само производител на суровина. За пример дава българския пчелен мед, който се произвежда в страната, но се пакетира в Германия.

    Българския биопазар страда и от дефицит на месо, яйца и масло, в момента. Фермерите са на мнение, че основен проблем пред развитието на биопродукцията е липсата на работна ръка, както и твърде обемната документация, изисквана от институциите.

    От друга страна високата цена на биопродуктите се обяснява с използването на ръчен труд, тъй като повечето процеси не могат да бъдат механизирани, а препаратите за биозащита са много по-скъпи от обикновените. Все пак биопродуктите стават все по-търсени от потребителите и Стоилко Апостолов смята, че само след 4 години всички магазини ще имат щандове, предлагащи биопродукция.

    земеделие биоземеделие био продукти сертифицирани био земи

    Оценка на новината

    0