• Няма да бъдат приемани нови заявления по Схемата за директни плащания

    Няма да бъдат приемани нови заявления по Схемата за директни плащания

    Министерството на земеделието и храните забрани приемането на нови заявления за биологично земеделие и разширяване на поетите ангажименти.

    Няма да бъдат приемани нови заявления по Схемата за директни плащания

    Министерството на земеделието и храните забрани приемането на нови заявления за биологично земеделие и разширяване на поетите ангажименти. Това стана причина за заплахи от страна на биопроизводителите, че ще стартират протести в цялата страна.
    Новата заповед идва ден преди започването на кампанията за подаване на заявления за директни плащания.

    МЗХ информира, че новата мярка е взета заради недостатъчен бюджет. Бюджетът ще стигне за всички само ако не бъдат допускани нови кандидати. Биопроизводителите, обаче не смятат, че това е справедливо. Те уточняват, че към заповедта няма приложени мотиви, освен това МЗХ не е дало индикации, че съществува проблем с бюджета.

    Заповедта идва в много неподходящ момент и поставя земеделците пред свършен факт. Стотици от тях вече са направили разчети и са вложили средства в закупуване на семена и разсади, наеми, сертификация и други, като са разчитали на получаването на субсидии.
    Биопроизводителите в страната настояват заповедта да бъде отменена, а ситуацията да бъде анализирана. Очакват и да се търсят различни варианти за субсидиране. В противен случай, биопроизводителите са готови да излязат на масови протести.

    биоземеделие Министерство на земеделието и храните субсидии за биоземеделие биоземеделци

    Оценка на новината

    0