• Биоземеделците започнаха протести срещу новата заповед на земеделското министерство

    Биоземеделците започнаха протести срещу новата заповед на земеделското министерство

    Биоземеделци и животновъди вече се събраха на протест, заплашвайки да блокират международен път Е-79 до Сандански.

    Биоземеделците започнаха протести срещу новата заповед на земеделското министерство

    Биоземеделци и животновъди вече се събраха на протест, заплашвайки да блокират международен път Е-79 до Сандански. Това се случва заради новата заповед на земеделското министерство, която гласи, че няма да бъдат приемани повече заявления за субсидиране на биоземеделие. Земеделците са на мнение, че има злоупотреба със средствата от ЕС и настояват за ревизия на парите от последните три години.

    Когато преди няколко дни Министерството на земеделието даде новата заповед, биоземеделците от цялата страна заплашиха с протести. Много от тях вече са предвидили своите харчове и тази нова заповед ги поставя в неприятна ситуация. Освен, че ще бъдат отхвърляни нови заявления, няма да бъдат приемани и такива за разширяване на биоземеделието. От Министерството казват, че това се налага, защото в противен случай бюджетът няма да стигне за всички.

    Земеделците, обаче, не смятат че това е така. Според тях не е имало индикации за подобен проблем и настояват да се намери решение. Един от протестиращите коментира, че „въпреки обвързването с петгодишен договор, още първата година субсидиите са с 20,30,40 лв. по –малко”. Друг допълни, че изплащането е обещано за началото на февруари, след това се е изместило за края на март, но най-вероятно ще стане в началото или средата на април.

    Фермерите блокираха главния път за минути и категорично заявиха, че ако до седмица не се представи решение на проблема, ще преместят протестите си пред Министерството на земеделието и храните.

    биоземеделие Министерство на земеделието и храните биоземеделци

    Оценка на новината

    5.00