• КЗК отхвърли предложението за продажба на повече български храни в магазините

    КЗК отхвърли предложението за продажба на повече български храни в магазините

    БСП внесе предложение за промени в Закона за храните, предвиждащо всички магазини за хранителни стоки в страната да предлагат определено количество български продукти.

    КЗК отхвърли предложението за продажба на повече български храни в магазините

    БСП внесе предложение за промени в Закона за храните, предвиждащо всички магазини за хранителни стоки в страната да предлагат определено количество български продукти. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обаче отхвърли това предложение като се аргументира, че това би довело до по-ограничен избор и по-високи цени.

    Според БСП магазините трябва да имат поне 51% български плодове и зеленчуци по време на летния сезон и поне 30% извън него. За млечните продукти този процент скача драстично – 70%.  КЗК коментира, че „ това поставя в привилегировано положение българските производители, спрямо чуждестранните доставчици, както и малките спрямо големите търговци.”

    Промените предвиждат и обозначение с етикет „българско”, но Комисията отхвърля и тази идея, като се аргументира, че това този въпрос вече е решен на ниво ЕС. Промените предвиждат и създаването на нова група „свежи плодове и зеленчуци”, която да се отнася само до българските такива. КЗК отново смята, че това ограничава свободното движение на стоки. Изтъква се и факта, че така се създава риск от дефицит на плодове извън сезона, който е характерен за периода преди либерализирането на външната търговия.

    Промените на БСП бяха подкрепени от Съюза на месопреработвателите, Съюза на птицевъдите, Асоциацията на млекопреработвателите и други.

    КЗК български продукти БСП продажба на повече български храни български храни

    Оценка на новината

    5.00